ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας για νόσο Kawasaki: Μάλλον σχετίζεται με τον κορωνοϊό - Είμαστε σε επαγρύπνηση

Τσιόδρας για νόσο Kawasaki: Μάλλον σχετίζεται με τον κορωνοϊό - Είμαστε σε επαγρύπνηση
INTIME NEWS

Για ένα σπάνιο σύνδρομο που μάλλον συσχετίζεται με τον νέο κορωνοϊό έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στη νόσο Kawasaki που εμφανίζεται σε μικρά παιδιά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε το σύνδρομο αυτό είναι φλεγμονώδες που αφορά μικρά παιδάκια κυρίως ηλικίας κάτω των πέντε ετών, με κλινικά συμπτώματα όπως το εξάνθημα και ο πυρετός.

«Πρώτον για αυτό το σύνδρομο υπάρχει θεραπεία, η οποία είναι πολύ γνωστή στους παιδίατρους. Δεύτερον είναι σπάνιο σύνδρομο. Τρίτον η συσχέτισή του με τον ιό (σ.σ. νέο κορωνοϊό) μάλλον υπάρχει, δεν έχει τεκμηριωθεί εκατό τοις εκατό και γι’ αυτό το ψάχνουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλά καταλαβαίνετε πως όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στην Ευρώπη 60.000 παιδιά και στην Αμερική ενδεχομένως άλλα τόσα, κάποια παιδιά θα εμφανίσουν αυτές τις σπάνιες φλεγμονώδεις επιπλοκές για τις οποίες πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση», σημείωσε.

«Μάλιστα άκουσα για ένα τέτοιο περιστατικό στη βόρεια Ελλάδα, το οποίο είχε αρνητικό έλεγχο για την παρουσία του νέου κορωνοϊού», συμπλήρωσε.

«Το ξέρουν πολύ καλά οι παιδίατροι, είναι σε επαγρύπνηση έχουμε επικοινωνήσει με το δίκτυο των παιδιάτρων λοιμωξιολόγων. Το σύνδρομο μάλλον έχει συσχέτιση με τον νέο κορωνοϊό, αλλά δεν προβληματίζει διότι εξακολουθεί να είναι σπάνιο. Θα προβλημάτιζε αν είχαμε τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα», καθησύχασε ο κ. Τσιόδρας.



15 νέα κρούσματα, 33 ασθενείς σε ΜΕΘ

Στα 2.678 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 15 νέα περιστατικά. Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 148.

Από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Ακόμη, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για τα κρούσματα που υπήρξαν στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Τσιόδρας είπε πως υπάρχει πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ