ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι
INTIME NEWS

Στις αναφορές που έκανε το γερμανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας «Robert Koch» για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Εγώ λέω μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού. Η επίδραση του καλοκαιριού στο ιού από μόνη της πιθανολογείται πως δεν θα είναι αρκετή για το μηδενισμό της μετάδοσης του ιού στη χώρα μας».

«Δεν θέλω, όμως, να μιλάω με πιθανότητες. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Απλά, όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση, με βασικούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητά μας. Αυτούς που ήδη, οι περισσότεροι από εμάς, εφαρμόζουμε».

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ αντισωμάτων

Εξάλλου, ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και για τις αβεβαιότητες που εκφράζονται σχετικά με την ακρίβεια στα τεστ αντισωμάτων σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα τεστ.

«Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε το τεστ και στους 1.000, θα βρίσκαμε 68 θετικούς. Σε αυτούς τους θετικούς, οι 19 (το 28%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει. Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τη νόσο. Αν είχε νοσήσει το 10% των ανθρώπων στα 1.000 άτομα, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18 (το 16%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει, δηλαδή πολύ λιγότεροι», σημείωσε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Όμως πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις».Κορωνοϊός: 13 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Στους 150 οι νεκροί

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης

Όπως επισήμανε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, «μια τέτοια αισιόδοξη εξέλιξη στην πάλη κατά του κορωνοϊού και στη δημιουργία τέτοιων πολύ καλών τεχνικών ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, της σοβαρότητα της ασθένειας, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού».

«Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή για τον έλεγχο των αντισωμάτων και η οποία βασίζεται σε μια τεχνική που αναπτύχθηκε σε ένα πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η πιθανότητα για ψευδή θετικά κρούσματα κινείται σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1.300 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είχε περάσει την ήπια μορφή της νόσου. Διαπιστώθηκε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά τη νόσο ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 ημέρες μετά την προσβολή από τον κορωνοϊό είχαν θετικά αντισώματα. Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του ανθρωπίνου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό. Αυτή η σημαντική εργασία θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine», είπε ο καθηγητής Τσιόδρας.

«Άρα, ναι: Στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα εμφανίσουν μια κάποια ανοσία στο κύριο στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά, είναι για πόσο καιρό θα κρατά αυτή η ανοσία. Ο μόνος τρόπος, αυτή τη στιγμή, είναι να παρακολουθούμε όλους αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο προοπτικά, στο διάστημα των επομένων 6 – 12 μηνών και να βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ