ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με τον Χρήστο Λούλη το νέο σποτ της Πολιτικής Προστασίας

Κορωνοϊός: Με τον Χρήστο Λούλη το νέο σποτ της Πολιτικής Προστασίας

Μετά τα τηλεοπτικά σποτ με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Βίκυ Σταυροπούλου για τις εκστρατείες «Μένουμε Σπίτι» και «μένουμε ασφαλείς», η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εγκαινίασε ένα νέο σποτ ενημέρωσης, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη. Στόχος αυτή τη φορά είναι η αποτροπή του συνωστισμού στις πλατείες.

Το σποτ με τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη μιλάει για τον κίνδυνο που διατρέχουμε όταν συνωστιζόμαστε και δεν τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Η εκστρατεία έχει τίτλο «Μένουμε Ασφαλείς, Βγαίνουμε Νικητές». Ειδικά ο συνωστισμός, στις οποίες πολλοί άνθρωποι ή πολύ μεγάλες παρέες μαζεύονται μαζί, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι πλατείες, δημιουργεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικές συνθήκες για την μετάδοση του ιού.

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι: «Η διαμόρφωση της νέας μας καθημερινότητας είναι μία σταδιακή διαδικασία. Ίσως μας φαντάζει αργή, με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο να λειτουργήσουμε με σύνεση, με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας και την βιασύνη μας να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, παραμένουμε υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν χθες. Μένουμε ασφαλείς, Βγαίνουμε νικητές».

Δείτε το βίντεο:

H καμπάνια με τη Βίκυ Σταυροπούλου

Την περασμένη εβδομάδα, με τη χώρα να μπαίνει στην πρώτη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω του νέου κορωνοϊού, το «Μένουμε Σπίτι» έγινε «Μένουμε Ασφαλείς».

Οι πολίτες καλούνται να εφαρμόζουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ μόνο για τη μετάβασή τους στον χώρο εργασίας ή για κάποιον άλλο σοβαρό λόγο -στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή- και να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Το νέο διαφημιστικό σποτ που πήρε τη θέση αυτού με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, έχει πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Βίκυ Σταυροπούλου.

Η γνωστή ηθοποιός προτρέπει από τη μία τον κόσμο να μείνει ασφαλής, παράλληλα όμως δείχνει πώς μπορεί ο καθένας να φτιάξει μία αυτοσχέδια μάσκα στο σπίτι του με απλά βήματα.

«Όχι όχι, μην επιμένεις αγοράκι μου, εγώ θα βάλω μάσκα που θα τη φτιάξω μόνη μου» λέει η Βίκυ Σταυροπούλου στη νέα καμπάνια για τον κορωνοϊό «Μένουμε Ασφαλείς».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο:

Πώς να φτιάξετε τη δική σας μάσκα στο σπίτι

Επίσημες οδηγίες σχετικά με την κατασκευή μάσκας στο σπίτι δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της χώρας, στο πλαίσιο της νεότερης ενημέρωσης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

Α. Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες,

βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Β. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης

β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος

γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

Πώς φτιάχνεται

  1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.
  1. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cmκαι γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm(για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.
  2. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cmκαι δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
  3. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

Ωστόσο, εφίσταται η προσοχή στο ότι «η μάσκα απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια».

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ