ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμο το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό στις 18 Φλεβάρη

Έτοιμο το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό στις 18 Φλεβάρη
Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό - Πηγή: CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

Έτοιμο στις 18 Φλεβάρη θα είναι το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, με δυνατότητα άμεσης φιλοξενίας 1200 ατόμων, που μπορούν να αυξηθούν σε 2.500 στο μέλλον. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να φιλοξενήσει 500 ανθρώπους, του πρώτους που θα μπουν μέσα.

Ο χώρος φιλοξενίας του Σχιστού εκτείνεται στα 7.750 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για την πρώην Α' Πυροβολαρχία και για ανενεργό στρατόπεδο που φυλασσόταν μόνο για λόγους ασφαλείας από τον Στρατό.

Οι πρόσφυγες θα έχουν δυνατότητα μέγιστης παραμονής 72 ωρών και θα φεύγουν σταδιακά, ενώ θα τους παρέχεται δωρεάν ρεύμα και είναι εξοπλισμένο με πρίζες. Στην δεξιά πλευρά της πύλης υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και στον συγκεκριμένο χώρο έχουν τοποθετηθεί σκηνές χωρητικότητας τουλάχιστον 20 ατόμων η καθεμία. Στην αριστερή πλευρά αντίστοιχα της πύλης, σε μια πολύ μεγάλη έκταση, έχουν τοποθετηθεί πολλές παρόμοιες σκηνές. Οι σκηνές αναμένεται να αντικατασταθούν από τους οικίσκους.

Στην πύλη της εισόδου -από την μέσα πλευρά- υπάρχουν επίσης δυο φυλάκια της Αστυνομίας καθώς θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος και έξοδος αλλά ελεγχόμενη σε 24ωρη βάση από την Αστυνομία. Ακριβώς απέναντι από το πρώην στρατόπεδο είναι χώρος του στρατοπέδου του ναυστάθμου της Σαλαμίνας και το ακριανό απομακρυσμένο φυλάκιο όπου υπάρχει μόνιμη σκοπιά με ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών θα μένει κλειστό το βράδυ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ώρα που δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και έξοδος για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το κέντρο φιλοξενίας θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Στρατού, μαζί με κλιμάκιο της UNICEF και ΜΚΟ. Με την αποχώρηση των προσφύγων, το κέντρο φιλοξενίας θα παραδοθεί στους Δήμους.

Ο υπουργός Eθνικής Άμυνας εφτασε με ελικόπτερο στο κέντρο φιλόξενιας Σχιστού όπου ξεναγήθηκε απο τους αξιωματικούς του στρατού και αμέσως μετά αναχώρησε για υπόλοιπα hot spot του Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ