ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τι ισχύει για τα υπό δοκιμή φάρμακα και εμβόλια

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τι ισχύει για τα υπό δοκιμή φάρμακα και εμβόλια
AP Photo / Rodrigo Abd

Στη χρήση των υπό δοκιμή φαρμακευτικών ουσιών αλλά και των εμβολίωνπου ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του κορωνοϊού αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, και αναφερόμενος ειδικότερα στη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας ρεμδεσιβίρη, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Η αξιολόγηση του φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης θα γίνεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και η χορήγησή του θα γίνεται μόνο από τα νοσοκομεία».

Όπως είπε, επίσης, «ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα». Ωστόσο, όπως είπε, το εν λόγω σχήμα δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σε περιστατικά ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι ήδη οκτώ συνολικά υπόψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία τακτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Στους 152 οι νεκροί - 18 νέα κρούσματα

Στα 2.744 ανήλθαν την Τρίτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 18 νέα (12 συρροή κρουσμάτων σε ομάδες), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον Covid 19.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος και ως εκ τούτου ο αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 152 συνολικά στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι , εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.11 (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ