ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Δεν ξέρουμε πότε ο κορωνοϊός ήρθε στην Ελλαδα

Τσιόδρας: Δεν ξέρουμε πότε ο κορωνοϊός ήρθε στην Ελλαδα
CNN Greece / Lefteris Partsalis

Δεν αποκλείεται ο νέος κορονοϊός να κυκλοφορούσε στη χώρα μας και να υπήρχαν νοσούντες ή ακόμα και θάνατοι, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο ακριβής χρόνος εισαγωγής του ιού στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός.

«Με βάση το πρώτο κρούσμα που ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί κανείς να πάει 10 μέρες πίσω και να πει ότι κατά πάσα πιθανότητα -επειδή παίρνει δυο σειριακά διαστήματα, δυο γενιές του ιού- ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν στη Γαλλία» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του newsbomb.gr και της Διονυσίας Προκόπη, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών για τον νέο κορωνοϊό.

Το πότε ξεκίνησε η κυκλοφορία του νέου κορονοϊού έχει επιδημιολογική σημασία. Υπάρχουν δύο τρόποι για να εξακριβωθεί η παρουσία του SARS-COV2 νωρίτερα τον Φεβρουάριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο στη χώρα: ο ένας τρόπος είναι να εξεταστούν αναδρομικά τα κρούσματα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με γρίπη, για να δουν οι επιστήμονες αν συνυπήρχε και ο νέος κορονοϊός. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εξεταστούν για την παρουσία του SARS-COV2, όλα τα αρνητικά δείγματα για γρίπη από τα Κέντρα Αναφοράς της χώρας.

Ήδη ο κ. Τσιόδρας έχει επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, για να ελεγχθούν αναδρομικά τα αρνητικά για τον ιό της γρίπης δείγματα.

«Δεν σημαίνει κάτι πρακτικό, απλά θα δείξει ότι ο ιός κινείται ύπουλα σε μία χώρα και δεν τον ανακαλύπτεις, αν δεν έχεις γνώση γι’ αυτόν. Κι έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές, πότε υπήρξε επιφυλακή. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, πχ. τέλος Ιανουαρίου, και για αυτό το κρούσμα να σταμάτησε η μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα για τη γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν. Δεν είναι απαραίτητο αυτό το κρούσμα να ξεκίνησε κάτι, γιατί θα το βλέπαμε πιο νωρίς. Έχει σημασία επιδημιολογική. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι θάνατοι» ανέφερε.

Το R0 παραμένει χαμηλά

Για τις πρώτες εννέα ημέρες της σταδιακής άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι καθημερινά παρακολουθούνται η επάρκεια του συστήματος υγείας, οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλευόμενοι, η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ. Επίσης, παρακολουθούνται οι θάνατοι και ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας, για τον οποίο ο Καθηγητής τόνισε ότι δεν έχει αυξηθεί.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα, πρέπει να περιμένουμε 10-15 μέρες για να δούμε αν το R0 παραμένει το ίδιο και αυτό φυσικά εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας» κατέληξε.Στους 152 οι νεκροί - 18 νέα κρούσματα

Στα 2.744 ανήλθαν την Τρίτη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 18 νέα (12 συρροή κρουσμάτων σε ομάδες), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον Covid 19.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος και ως εκ τούτου ο αριθμός των θανόντων ανέρχεται σε 152 συνολικά στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι , εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.11 (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ