ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοψία στις παραλίες της Αττικής: Πλήθος κόσμου αναζητά ανάσες δροσιάς εν μέσω καύσωνα

Αυτοψία στις παραλίες της Αττικής: Πλήθος κόσμου αναζητά ανάσες δροσιάς εν μέσω καύσωνα
CNN Greece

Στις παραλίες –οργανωμένες και μη- έχουν αρχίσει να σπεύδουν οι Αθηναίοι για μερικές ανάσες δροσιάς εν μέσω καύσωνα αλλά και στιγμές ανεμελιάς μετά από την μακρά καραντίνα λόγω κορωνοϊού.

Το CNN Greece βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στην πλαζ του ΕΟΤ στο Αυλάκι και στις παραλίες σε Άλιμο και Ελληνικό, όπου από νωρίς ήταν όλα έτοιμα για τους λουόμενους.

Στην είσοδο της πλαζ στο Αυλάκι υπήρχε αντισηπτικό το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιούν όλοι όσοι εισέρχονταν στην παραλία ενώ εντός του χώρου τηρούνται και οι υπόλοιποι κανόνες ασφαλείας για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που θα απογοητευτούν πηγαίνοντας στη συγκεκριμένη πλαζ στο Πόρτο Ράφτη, καθώς ήδη λίγο πριν τις 11:00πμ κατέβηκαν ρολά καθώς συμπληρώθηκε ο ανώτατος επιτρεπτός αριθμός των 250 ατόμων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες στην εν λόγω πλαζ φτάνουν μέχρι και 2.000 άτομα αλλά πλέον κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

98170645 550591985881131 9154760299373395968 n


Πηγή: CNN Greece

Η εικόνα στην παραλία του Αλίμου

Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που έσπευσαν και στην παραλία του Αλίμου.

Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε από τις 8.30 το πρωί και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πληρότητα είναι κάτω από το 50%.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη, αυτή τη στιγμή η παραλία έχει περίπου 1.000 άτομα και επιτρέπεται μέχρι 2.800.

Γενικότερα, όλα λειτουργούν χωρίς προβλήματα, ο κόσμος είναι συνεργάσιμος, ενώ ουρές στην είσοδο μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι πολύ περήφανος που οι πολίτες που έρχονται είναι απόλυτα συνεργάσιμοι, φροντίζουν την υγεία τους, κρατάνε αποστάσεις. Πραγματικά, νιώθω αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε ένα καλοκαίρι με ήλιο, με θάλασσα, που θα απολαμβάνουμε τη φύση και ταυτόχρονα θα είμαστε απόλυτα υγιείς» δήλωσε στο CNN Greece ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Παράλληλα, τόνισε πως «οι Έλληνες αποκτούμε συνείδηση, γινόμαστε συνεργάσιμοι, σεβόμαστε και προσέχουμε ο ένας τον άλλο».

Πατούλης: Ο κορωνοϊός δεν έφυγε

Στην παραλία Αλίμου βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οργάνωση όχι μόνο της παραλίας στον Άλιμο, αλλά και στις άλλες τις οποίες επισκέφθηκε.

«Εδώ βλέπω μία σημαντική οργάνωση και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε και πως αν μάθουμε να 'μαστε υπεύθυνοι, μπορούμε να ζούμε καλά» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, είπε πως «Σήμερα βλέπω μία επιμελή, υπεύθυνη από την πλευρά του δήμου, προσπάθεια, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες».

Τέλος, όσον αφορά την τουριστική περίοδο, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «είναι σαφές ότι εάν δείξουμε ότι σήμερα η χώρα μας λειτουργεί μέσα από πιστοποίηση των πρωτοκόλλων, τα οποία τηρούνται, τότε θα καταλάβουν ότι ο υγιής τουρίστας που θα 'ρθει εδώ, θα φύγει για την πατρίδα του υγιής».

Πλήθος και σε μη οργανωμένες παραλίες

Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και σε μη οργανωμένες παραλίες.

agmarina2

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη, όπου αρκετοί Αθηναίοι έσπευσαν να απολαύσουν τον ήλιο.

agmarina

Έκλεισαν οι δρόμοι που οδηγούν στην παραλία Γλυφάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί προκειμένου να είναι ελεύθερη η πρόσβαση προς την παραλία της Γλυφάδας.

glyfada

Ωστόσο, επειδή παρατηρήθηκε συνωστισμός, ο δήμαρχος Γλυφάδας αποφάσισε να κλείσει τις εξόδους της παραλιακής, προκειμένου να μην οδηγηθούν περισσότεροι πολίτες στην παραλία.

Οι αποστάσεις και οι νέοι κανόνες

Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.

Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι, κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery.

Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες - καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ