ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτο βήμα προς την κανονικότητα: Πώς άνοιξαν σχολεία, εμπορικά κέντρα και αρχαιολογικοί χώροι

Τρίτο βήμα προς την κανονικότητα: Πώς άνοιξαν σχολεία, εμπορικά κέντρα και αρχαιολογικοί χώροι
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Ακόμη ένα βήμα προς την ομαλότητα έκανε σήμερα η χώρα μας, καθώς άνοιξαν σχολεία, εμπορικά κέντρα και αρχαιολογικοί χώροι, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης άρσης των μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω κορωνοϊού.

Αρχικά, άνοιξαν ξανά εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και outlet. Με βάση τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το καταναλωτικό κοινό για τους κοινόχρηστους χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων.

Ακόμη, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρωνκαι εφόσον η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα θα είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Στα μέτρα προστασίας προβλέπεται ότι πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, και ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Ειδικότερα σε ένα κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα για την επιφάνεια έως τα 20 τ.μ.+3 άτομα για την επιφάνεια από τα 20 τμ έως τα 50 τμ, δηλαδή 7 συνολικά άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Για κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα για την επιφάνεια έως τα 100 τ.μ. + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τ.μ., συνολικά 14 άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας ξεκινά στις 10 π.μ. ενώ προβλέπεται η διεύρυνση του κατά περίπτωση.

Επιστροφή στα σχολεία για Γυμνάσια και Α' και Β΄Λυκείου

Το κουδούνι χτύπησε ξανά σήμερα για τους μαθητές του Γυμνασίου καθώς και της Α’ και Β’ Λυκείου, μετά από δύο μήνες απουσίας λόγω κορωνοϊού.

Το CNN Greece βρέθηκε στο Μαρούσι και συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, όπου μαθητές και καθηγητές προσήλθαν στην ώρα τους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Εκτός από τα γνωστά μέτρα προστασίας, της τήρησης αποστάσεων, του σχολαστικού καθαρισμού και της προαιρετικής χρήσης μάσκας, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίσουν τα βιβλία τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Επιπλέον, οι μαθητές του γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης για τις λίγες εβδομάδες μέχρι την λήξη της χρονιάς και την Ενισχυτική Διδασκαλία.

Όπως ίσχυσε για τους μαθητές της Γ' λυκείου, έτσι και για τους μαθητές των γυμνασίων και της Α' και Β' λυκείου η επιστροφή στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας.

Είσοδος και έξοδος από τον χώρο του σχολείου

Για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Αντισηπτικά, προαιρετική η χρήση μάσκας

Σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία από σήμερα, ενώ τα σχολεία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ήδη, σε κάθε σχολείο γίνεται σχολαστικός καθαρισμός, ενώ καθαρίστριες θα βρίσκονται στο χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Χωριστά στα διαλείμματα

Από σήμερα και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το διάλειμμα του σχολείου θα είναι διαφορετικό. Οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/ υποτμημάτων.

Η εικόνα των μαθητών που ξεχύνονται στο προαύλιο αποτελεί παρελθόν, αφού προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά και επιπλέον, κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.

Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Δεκαπέντε μαθητές ανά αίθουσα, με ανοικτά παράθυρα

Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι 15 και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο.

Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη - Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο. Οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.

Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια «μας υποδέχονται ξανά» σήμερα.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την ‘επανέναρξη’ των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορωνοϊό, λειτουργούν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

Το CNN Greece επισκέφθηκε την Ακρόπολη, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της, και αρκετοί ήταν εκείνοι -τουρίστες και μη- που βρέθηκαν στο σημείο.

Τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη βάση στον συμβολισμό της ημέρας, καθώς είναι και Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

«Επισκέφτηκα πριν από λίγο με την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο, το κάλλος του οποίου έχει εμπνεύσει και θα συνεχίσει να εμπνέει εσαεί ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου.

Ενώ πρόσθεσε:

«Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο όπως στο στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Με την φροντίδα στα μνημεία μας, με την αγάπη και την αναγνώριση στην αιώνια αξία τους και την αυστηρή τήρηση των υγιειονομικών μέτρων θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

Ποιες άλλες δραστηριότητες επανεκκινούν

Εκτός από το λιανικό εμπόριο επαναλειτουργούν επίσης οι εξής επαγγελματικές δραστηριότητες:

- Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση)

- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες)

- Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες

- Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ