ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβράδυνση της άρσης των μέτρων

Σύψας: Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβράδυνση της άρσης των μέτρων
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για το σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβράδυνση της άρσης των μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω κορωνοϊού μίλησε ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοϊού ανέβει πάνω από το 1, ενδέχεται να επιβραδυνθεί το «άνοιγμα» της κοινωνίας, είπε ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας στο Mega.

«Όταν βλέπουμε να παραβιάζεται ο κανόνας των αποστάσεων, ανησυχούμε. Επίσης μας ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού σε ΜΜΜ, σε παραλίες κλπ. Εκεί που ίσως να μας κάνει να επιβραδύνουμε το άνοιγμα της κοινωνίας, είναι όταν η καμπύλη μας, ο δείκτης, ανέβει πάνω από 1. Αυτό θα σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον ιό σε πάνω από έναν, και αυτό θα είναι ανησυχητικό» ανέφερε ο κ. Σύψας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό εξήγησε πως οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό και αυτό ο κόσμος δεν πρέπει να το παραλείπει.

«Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό. Ενδεχομένως δεν του επιτρέπουν να μεταδίδεται εύκολα. Αυτό το γνωρίζουμε από άλλους κορωνοϊούς. Ο ιός παραμένει κοντά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Όσον αφορά στην απόφαση άρσης ορισμένων μέτρων νωρίτερα από το προγραμματιζόμενο, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι «στηριζόμαστε στις γνωμοδοτήσεις μας πάνω στην τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας» και πρόσθεσε:

«Τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά καλά. Επίσης έχουμε την υψηλή θερμοκρασία, τα ανοιχτά παράθυρα, πράγματα που μας επιτρέπουν να γνωμοδοτήσουμε στην πολιτεία να προχωρήσει νωρίτερα από ό,τι είχαμε υπολογίσει αρχικά».

Για τη Θεία Κοινωνία

Σχετικά με τη Θεία Κοινωνία ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι «ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του».

«Καθαρά λοιμωξιολογικά, όταν έχουμε επιδημία που μεταδίδεται με σταγονίδια του αναπνευστικού, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε τα ίδια κουτάλια και τα ίδια ποτήρια με άλλους ανθρώπους. Όσον αφορά στη Θεία Κοινωνία είναι θέμα του πιστού, της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Θα ήθελα να μην συνωστίζεται ο κόσμος για τη Θεία Κοινωνία. Από 'κει και πέρα, παίρνει ο καθένας τις αποφάσεις του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ