ΕΛΛΑΔΑ

Καθησυχάζει ο Χαρδαλιάς: Χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία το άνοιγμα του τουρισμού

Καθησυχάζει ο Χαρδαλιάς: Χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία το άνοιγμα του τουρισμού
ΙΝΤΙΜΕ

Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ανατρέποντας τις έως τώρα καλές επιδόσεις του ελληνικού πληθυσμού στον περιορισμό της ασθένειας στη διάρκεια της καραντίνας, εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού, με την έλευση επισκεπτών στη χώρα χωρίς ελέγχους. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι το κράτος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περίπτωση έξαρσης, ενώ από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες εστίες μόλυνσης και είπε ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν ξανά μέτρα. 

«Θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για τον γενικό πληθυσμό της πατρίδας μας» ανέφερε σε ακθησυχαστικό ύφος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση για την ανησυχία από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ, παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, διότι ξέρουμε τι κάνουμε και πως θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός. Άλλωστε ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση».



Επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού, σημείωσε ότι θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες και θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

«Η κυβέρνηση δείχνει την μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την μεταφορά των επισκεπτών» είπε.

«Καμπανάκι» από τον Τσιόδρα για κομβικά σημεία διασποράς του ιού

Από την πλευρά του ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε «καμπανάκι» για μέρη που υπάρχουν οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου. Όπως είπε, πρόκειται για κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, εργοστάσια, χορωδίες, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία.

«Κομβικά σημεία στη διασπορά είναι εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μαζικό συνωστισμό» τόνισε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε σε περιστατικό στη Νότια Κορέα όπου ένας νεαρός θετικός στον κορωνοϊό επισκέφτηκε τρία κλαμπ. Αυτό, όπως είπε, οδήγησε σε ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων και δεκάδες κρούσματα.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν δείξει ότι σε χώρους συγχρωτισμού όπου υπήρξαν περιπτώσεις όπου το 80% των μολύνσεων προήλθε από το 10% των κρουσμάτων, ενώ σε άλλες φάνηκε ότι μόλις το 5% ήταν ικανό για να μολυνθούν τόσο υψηλά ποσοστά πληθυσμού.

«Δεν προτείνεται το τεστ στους τουρίστες καθώς μπορεί να δώσει λάθος αποτέλεσμα»

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό και το ρόλο που μπορεί να παίξει το άνοιγμά του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων, αλλά και για το αν χρειάζονται τα τεστ στους ταξιδιώτες είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα». Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», αλλά διερωτήθηκε και ο ίδιος πως θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του. Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα όπως είπε, αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή. Μιλώντας προσωπικά ο καθηγητής είπε ότι «θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, εθελοντικά κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο εργαστηριακό κέντρο να μπορεί να ελεγχθεί» και θα ήταν χρήσιμο ο τουρίστας να γνωρίζει ότι σαν χώρα έχουμε την δυνατότητα να τον ανιχνεύσουμε αρκεί να γνωρίζει που να απευθυνθεί.

Οι ανακοινώσεις Θεοχάρη

Εξειδικεύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε πως οι τουρίστες από το εξωτερικό θα έρχονται στην Ελλάδα χωρίς τεστ και καραντίνα.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως την 25η Μαΐου ξεκινά ο εσωτερικός τουρισμός, με το άνοιγμα των yachting.

Στη συνέχεια, 1η Ιουνίου ανοίγουν τα camping και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Τα υπόλοιπα καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.

Ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες.

Θα αφορά επισκέπτες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ θα αξιολογούνται και κριτήρια όπως: οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες.

Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνο χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Τα μέτρα για την διαχείριση κρουσμάτων

Στο πλαίσιο των μέτρων για την διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή.

Επίσης, θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας.

Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών COVID-19.

Τα μέτρα για την οικονομική στήριξη του τουρισμού

Για την οικονομική στήριξη του τουρισμού, αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, αλλά και ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι εποχιακά απασχολούμενοι, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.

Πώς θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός

Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις.

Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000.

Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ