ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης

Άρση μέτρων: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επαναλειτουργία των καταστημάτων στον κλάδο της εστίασης με τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους πελάτες να καλούνται να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Οι καταστηματάρχες συνεχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς καθ’όλο το σαββατοκύριακο τις προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους, ώστε όλα να είναι έτοιμα τη Δευτέρα, 25 Μαΐου προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες τους.

Απολυμάνσεις, καθαρισμοί, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό και πρωτίστως τήρηση των αποστάσεων και πλύσιμο των χεριών, συμπεριλαμβάνονται στις αυστηρές προδιαγραφές της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταστημάτων εστίασης εδώ και μέρες έχουν πιάσει τη μεζούρα, προκειμένου να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες από τη Δευτέρα και τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία θα πρέπει να εκτείνονται σε διπλάσιο χώρο από τον αρχικά προβλεπόμενο, με βάση το περιεχόμενο τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις» και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση ημιυπαίθριων χώρων.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το υπουργείο, στον κλάδο της εστίασης από την Δευτέρα 25 Μαϊού θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

«Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά απαιτείται οριζόντια στήριξη όλων των επιχειρήσεων», τόνισε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς.

Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος λειτουργίας των εσωτερικών χώρων και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου. «Θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους», σημείωσε, ενώ σε συνέντευξή του στον Ant1, τοποθέτησε τη λειτουργία του εσωτερικού χώρου των καταστημάτων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με βάση συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, την επόμενη Δευτέρα θα επανέλθει στην εργασία του, το 45% του συνόλου των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή και σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι καθώς θα υπάρξει και δεύτερο κύμα επιστροφών τον Ιούνιο.

Απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις

Η 25η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία - «ορόσημο» και για τις μετακινήσεις, καθώς: Από Δευτέρα θα επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς όλα τα νησιά της χώρας, στέλνοντας διεθνές σήμα επιστροφής της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά.

«Με αφετηρία την πληρότητα 50% έχουν ήδη ξεκινήσει οι ακτοπλοϊκές γραμμές, αλλά αυτό το ποσοστό θα βαίνει αυξανόμενο με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα», εκτίμησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ειδικότερα, «δεν πρόκειται να πάμε με ένα πρωτόκολλο 50% καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου» εξήγησε ο κ. Πλακιωτάκης στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 και πρόσθεσε πως «τα πρωτόκολλα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αναθεωρούνται», κάνοντας λόγο για σταδιακή αύξηση της πληρότητας των πλοίων στις ακτοπλοϊκές μεταφορές στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από τη Δευτέρα ανοίγουν και οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να ξανακάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ωστόσο υπάρχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: Θα πρέπει συμπληρώσουν και να επιδεικνύουν το «Δελτίο καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τους αθλούμενους πολίτες, αλλά και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν βάσει του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που έχει εκπονήσει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπής της ΓΓΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε:

«Το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται. Μετά από τους αθλητές των εθνικών ομάδων και τους αθλητές των σωματείων, έρχεται η σειρά των αθλούμενων πολιτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Με νέους κανόνες και νέες συνήθειες. Με καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στην εγκατάσταση, με περιορισμούς στη χωρητικότητα της εγκατάστασης για να τηρούνται οι αποστάσεις και ενδεχομένως με περιορισμούς στον χρόνο χρήσης ή με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού. Σκοπός αυτής της σταδιακής μετάβασης στις νέες συνθήκες είναι να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά οι πολίτες να αθλούνται και στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη».

Κατεβάστε από εδώ το δελτίο καταγραφής αθλούμενου

Επιπλέον, οι σχετικές οδηγίες προς αθλούμενους πολίτες για ασφαλή άσκηση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην ενότητα «Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους».

Πώς θα γίνονται στο εξής τα ομαδικά αθλήματα

Αυστηρές οδηγίες ως προς τη διεξαγωγή των ομαδικών αθλημάτων ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε κάθε οργανωμένη αθλητική εγκατάσταση κρίνεται σκόπιμα τα εξής:

  • ανάρτηση τόσο στην είσοδο όσο και σε εμφανή σημεία εντός τις εγκατάστασης οδηγιών σχετικά με τη σωστή εφαρμογή
    • Της υγιεινής των χεριών
    • Της αναπνευστικής υγιεινής
    • Της συμπτωματολογίας συμβατής με COVID-19 λοίμωξη (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες)
  • σύσταση ομάδας επαγγελματιών υγείας με την αρμοδιότητα διαχείρισης ύποπτου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης καθώς και ορισμός υπεύθυνου για τη διαχείριση του υγειονομικού υλικού και την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (μέλους της ομάδας)

Τα μέλη της ομάδας είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (πχ μέσω τηλεδιάσκεψης) στην:

    • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
    • εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής
    • χρήση ερωτηματολογίου σχετικά με τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης
    • στην εφαρμογή και αφαίρεση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού
  • η διαμόρφωση προκαθορισμένου χώρου για την απομόνωση/ αξιολόγηση ύποπτου για COVID-19 λοίμωξη κρούσματος με
    • τουαλέτα
    • νιπτήρα
    • σαπούνι
    • χειροπετσέτες /χαρτομάντηλα
    • ποδοκίνητο κλειστό κάδο απορριμμάτων
    • αλκοολούχο αντισηπτικό
    • χειρουργικές μάσκες
    • γάντια μιας χρήσης

Πριν από την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση (αθλητών, προπονητών, προσωπικού)

  • Περιορισμός του αριθμού των εισόδων στην εγκατάσταση (κατά προτίμηση μια είσοδος)
  • Είσοδος μόνο για αθλητές, προπονητές, ιατρικό προσωπικό, τεχνικούς. Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την αθλητική εγκατάσταση
  • Έλεγχος από επαγγελματία υγείας της ομάδας διαχείρισης εάν ο εισερχόμενος παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, μυαλγίες, πονόλαιμο, ανοσμία). Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων συστήνεται
    • άμεση χορήγηση χειρουργικής μάσκας
    • άμεση μεταφορά στον προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης για λήψη φαρυγγικού δείγματος και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ
    • εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης φαρυγγικού δείγματος εντός της εγκατάστασης συστήνεται η άμεση απομάκρυνση από αυτή, κατά προτίμηση με ατομικό μέσο μεταφοράς, η παραμονή στο σπίτι και η άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό ή τον ιατρό της ομάδας και τον ΕΟΔΥ

Εντός της αθλητικής εγκατάστασης

  • χρήση μάσκας από όλους και τήρηση της φυσικής απόστασης (ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου)
  • απαγόρευση χρήσης μάσκας από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της άθλησης
  • εάν αναφερθούν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη από αθλητή, προπονητή ή άλλο άτομο κατά τη διάρκεια παραμονής του εντός της αθλητικής εγκατάστασης συστήνεται:
    • άμεση χορήγηση χειρουργικής μάσκας
    • άμεση μεταφορά στον προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης για λήψη φαρυγγικού δείγματος και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ
    • ιχνηλάτηση των επαφών του τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου της εγκατάστασης
    • εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης φαρυγγικού δείγματος εντός της εγκατάστασης συστήνεται η άμεση απομάκρυνση από αυτή και η περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και διαχείριση (προσωπικός ιατρός, ιατρός ομάδας) καθώς και η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ
  • καθημερινή απολύμανση των επιφανειών σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους
  • σε ότι αφορά στη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση συστήνονται τα παρακάτω:
    • εφαρμογή χειρουργικής μάσκας και γαντιών μιας χρήσης από το φυσιοθεραπευτή. Η μάσκα απορρίπτεται όταν υγρανθεί ή είναι εμφανώς ρυπαρή
    • εφαρμογή χειρουργικής μάσκας από τον αθλητή ανεξάρτητα από τη θέση του σώματος (ύπτια ή πρηνής)
    • αερισμός και ο καθαρισμός/ απολύμανση του χώρου μετά την ολοκλήρωση της φυσιοθεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
    • αν υπάρχουν περισσότεροι φυσικοθεραπευτές στην ομάδα συνιστάται να ασχολείται ο καθένας με συγκεκριμένους αθλητές/αθλήτριες

Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

Διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος σε αθλητή

Ασυμπτωματικός αθλητής με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης

  • απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
  • οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω
    • μετά από 7 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 ΚΑΙ
    • εφόσον έχουν δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα , με ≥ 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο (ιδανικά την 4η και 5η ημέρα) ΚΑΙ
    • δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου

Συμπτωματικός αθλητής με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης

  • απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
  • οι συμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω
    • απυρεξία χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών για 3 ημέρες ΚΑΙ
    • ύφεση των συμπτωμάτων αναπνευστικού ΚΑΙ
    • έχουν δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα , με ≥ 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο

Για την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας απαιτείται καρδιολογικός έλεγχος.

Στενές επαφές (μη προστατευμένες) αθλητή με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης

  • απομόνωση των μη προστατευμένων στενών επαφών σε προκαθορισμένο, από τη Διοργανώτρια Αρχή ή την ομάδα, χώρο για 5 ημέρες
  • δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα , με ≥ 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο (3η – 5η ημέρα). Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο με τη σύνθεση της απομόνωσης. Μετά την 5η μέρα μπορούν να επιστρέψουν σε μικτές προπονήσεις και αγώνες και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου
  • εάν δεν υπάρχει δυνατότητα μοριακού ελέγχου (PCR) συστήνεται η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα σε αγώνες μετά από απομόνωση 7 ημερών και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου. Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μόνο με τη σύνθεση της απομόνωσης.
  • δε συστήνεται η καραντίνα της αντίπαλης ομάδας αλλά η ενεργητική επιτήρηση των αθλητών της με καθημερινή χρήση ερωτηματολογίου (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) και θερμομέτρηση

Σε περίπτωση θετικού δείγματος την ιχνηλάτηση της ομάδας και όλων των επαφών αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ.

Σχολεία και ΑΕΙ

Την ίδια στιγμή, με αγωνία αναμένουν γονείς και μαθητές του Δημοτικού, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στις 25 Μαΐου «για το αν θα ανοίξουν και πως θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από την 1η Ιουνίου».

Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ότι «η εμπειρία από το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλισαν ομαλά», δεν απέχει από το να ερμηνεύει την πραγματικότητα.Άλμα ουσίας έγινε και με τα προγράμματα της εξεταστικής περιόδου των φοιτητών, ώστε να πραγματοποιηθούν δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί το εξάμηνο.

Με οδηγό την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξεταστική περίοδο, υποχρεωτική είναι η μάσκα στο σύνολο των κλειστών χώρων.Ειδικότερα, για τους φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου των ΑΕΙ, των οποίων η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει εργαστηριακές ασκήσεις εκτός χώρων υπηρεσιών υγείας, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εφαρμόζονται τα εξής:

  • Οι ομάδες των φοιτητών για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων είναι υποχρεωτικά ολιγομελείς.
  • Ο ακριβής αριθμός καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη ότι στον χώρο διεξαγωγής των εργαστηριακών ασκήσεων θα πρέπει να εξασφαλίζεται η διατήρηση απόστασης ενός και μισού (1,5) μέτρου μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, ήτοι φοιτητών και διδακτικού προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ