ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χατζηγεωργίου: Πώς προσβάλλει ο Covid 19 τους πνεύμονες

Κορωνοϊός - Χατζηγεωργίου: Πώς προσβάλλει ο Covid 19 τους πνεύμονες
AP Photo / Evgeniy Maloletka

Ειδική μνεία, έκανε την Κυριακή,ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και διευθυντής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, στις βλάβες προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες.

Όπως είπε, «σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περισσότεροι ασθενείς που καταλήγουν από το νέο κορωνοϊό παρουσιάζουν ένα είδος πνευμονίας με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι κυψελίδες του πνεύμονα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να απορροφήσουν το οξυγόνο από τον αέρα της ατμόσφαιρας και να το αποδώσουν στο αίμα και τους ιστούς».

Σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «New England Journal of Medicine» κατέδειξαν ότι οι βλάβες που προκαλεί ο ιός στον πνεύμονα αφορά είτε σε καταστροφή του ενδοθηλίου, είτε στη δημιουργία μικροθρομβώσεων είτε σε δημιουργία παράλληλων αγγείων γύρω από τις κυψελίδες του πνεύμονα.

Τα αποτέλεσματα των ερευνών κατέδειξαν ότι οι βλάβες από τον κορωνοϊό Covid 19 στους πνεύμονες μοιάζουν με τις βλάβες που προκαλούν άλλοι beta κορωνοϊοί (SARS, MERS κλπ.).

Δύο νέα κρούσματα - Στα 2.878 τα συνολικά

Κατά τα λοιπά, δεν υπήρξε νεκρός το τελευταίο εικοσιτετράωρο από το νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Κυριακή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.878, αφού σήμερα, Κυριακή, ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 626 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.635 (56%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

19 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 6 (31.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 100 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους νεκρούς, οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ