ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εστίαση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Οδηγός με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εστίαση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κατάρτισε, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, οδηγό με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τον κλάδο εστίασης που άνοιξε σήμερα.

Αρχικά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο τονίζει πως για να εισέλθουμε σε φάση αποκατάστασης της κανονικότητας, θα πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ένα χώρο. Αυτό θα γίνει με αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας των μόνιμα απασχολούντων στην συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και κινήσεις που θα δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών, από την πρώτη στιγμή εισόδου τους στο χώρο.

Αρχικές οδηγίες

Η κάθε εισερχόμενη κράτηση τραπεζιού (ανά παρέα - συντροφιά) εάν επιθυμεί, αφού διευκρινιστεί ότι είναι για δικό τους όφελος, συμπληρώνει έγγραφο ατομικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας) τουλάχιστον ένας από την κάθε παρέα - συντροφιά, για να μπορεί να ειδοποιηθεί σε περίπτωση στενής επαφής του με τον ιό εντός του χώρου.

Τηρείται έγγραφο ατομικών στοιχείων και με τους εισερχομένους προμηθευτές σας των τελευταίων 14 ημερών. Ζητήστε από τους προμηθευτές σας να σας ενημερώσουν σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού.

*Ως στενή επαφή ορίζεται η συνεύρεση (π.χ. συνεργασία σε πολύ κοντινή απόσταση, κοινό διάλειμμα) με επιβεβαιωμένο κρούσμα για χρόνο>15 min ή συνεύρεση με πιθανό κρούσμα για χρόνο >2 ώρες.

1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης μη βασικών επαγγελματικών ταξιδιών σε άλλες χώρες ανά γεωγραφικό προορισμό. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων συναντήσεων ή γεγονότων που σχετίζονται με την εργασία στο συγκεκριμένο χώρο.

2. Λαμβάνεται μέριμνα για ενημέρωση των εργαζομένων από ειδικούς για παράβλεψη του φόβου, του άγχους, των φημών και της παραπληροφόρησης.

3. Λαμβάνεται μέριμνα για την συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που αφορούν την υγεία και την υγιεινή των χώρων, με έμφαση στις τουαλέτες.

4. Προτιμάται η χρήση καρτών και όχι μετρητών.

5. Φροντίστε έγκαιρα την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και αναλώσιμα. Δημιουργήστε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης, ιδανικά με πρόσβαση σε φυσικό φως και αέρα.

6. Να ενημερώνεστε συχνά από αρμόδιους φορείς για τυχόν αλλαγές.

Συστάσεις προς εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι εισέρχονται στον χώρο εργασίας όταν:

1. ΔΕΝ εμφανίζουν συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού (βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, δύσπνοια)

2. ΔΕΝ αποτελούν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

3. ΔΕΝ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθ’ υπόδειξη του θεράποντος ιατρού τους

4. ΔΕΝ υπάρχει σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα υγείας που τους καθιστά ευάλωτους έναντι του Covid-19 σε σχέση με τα καθήκοντά τους στη θέση εργασίας τους

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην αφήνουν σε πολλά σημεία εντός του χώρου τα προσωπικά τους αντικείμενα όπως τσάντες, κινητά κ.λπ. αλλά σε ένα συγκεκριμένο σημείο (αποδυτήρια, ερμάρια) το οποίο θα πρέπει να καθαρίσουν και να απολυμάνουν όταν τελειώσει η βάρδιά τους.

Βασικές οδηγίες υγιεινής

  • Αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής
  • Πλύσιμο των χεριών τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και ζεστό νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτεται άμεσα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Χρήση όλων των μέσων ατομικής προστασίας που προβλέπονται κατά περίπτωση
  • Συχνός καθαρισμός και απολύμανση όλων των επιφανειών που αγγίζονται από εργαζόμενους.
  • Αποφυγή χρήσης κλιματιστικών, σχολαστικός καθαρισμός φίλτρων και συντήρηση των συσκευών ανακύκλωσης/ ψύξης. Σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού, ακολουθήστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εάν λειτουργήσει το κλιματιστικό, φροντίζουμε να δημιουργείται κύμα αέρα (ανοιχτή πόρτα).
  • Συνεχής φυσικός αερισμός εργασιακών χώρων
  • Το αλκοολούχο διάλυμα να έχει άδεια ΕΟΦ, περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 60-70% και πιστοποίηση CE.
  • Να υπάρχει στον χώρο σε εμφανές σημείο πόστερ υπενθύμισης των μέτρων
  • Να γίνεται μέριμνα για τα συνεργεία επισκευών. Ιδανικός ο προγραμματισμός της επίσκεψης αυτών σε ώρα με την λιγότερη δυνατή πελατεία. Οι εργαζόμενοι του συνεργείου να προσέρχονται στον χώρο φορώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκα, ρουχισμό).

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ