ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς σχέδιο πτήσης πέταξε τουρκικό αεροσκάφος πάνω από το Κουνελονήσι

Χωρίς σχέδιο πτήσης πέταξε τουρκικό αεροσκάφος πάνω από το Κουνελονήσι
EUROKINISSI / KΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 πέταξε απόψε πάνω από το Κουνελονήσι, που βρίσκεται νοτίως του Αγαθονησίου.

Το τουρκικό αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 19:44 μ.μ, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, όταν στις 20:22 μ.μ. πέταξε πάνω από τη νησίδα στα 3.300 πόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξαγόταν ανατολικά. Το CN-235 που εξήλθε του FIR Αθηνών στις 20:32 μ.μ, νοτίως της Σάμου, αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική.

Υπενθυμίζεται πως χτες η Άγκυρα δέσμευσε για έξι ώρες τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου μετά από έκδοση σχετικής NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.

Επιπλέον, η Άγκυρα ζήτησε και πήρε την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από τις περιπολίες του ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα της «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης.

Ωστόσο, χθες μόνο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» έγιναν 13 παραβιάσεις από 21 τουρκικά πολεμικά και ελικόπτερα, στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά πραγματοποιήθηκε και η NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας με την οποία δεσμεύθηκε για έξι ώρες σχεδόν ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ότι η τουρκική παρεμβάλλεται μεταξύ του νησιού και της Ρόδου.

Παράλληλα χθες, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε το περιστατικό με το Εμπραέρ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν και το οποίο άλλαξε σχέδιο πτήσης μετά από την άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανεφοδιαστεί τη Ρόδο.

Μετά την άρνηση της Τουρκίας, ακολούθησε επαναχάραξη της διαδρομής από το ΓΕΑ ενώ το πρωθυπουργικό Εμπραέρ έκανε έναν κύκλο για να ανεφοδιαστεί στην Αίγυπτο και να κατευθυνθεί στη συνέχεια, μέσω Σαουδικής Αραβίας, στο Ιράν.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ