ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίκη των ΜΑΤ για την επίθεση στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο το 2011

Καταδίκη των ΜΑΤ για την επίθεση στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο το 2011

Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης εναντίον του πρώτου μνημονίου και των μέτρων λιτότητας στις 15 Ιουνίου 2011, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος τραυματίστηκε σοβαρά από χειροβομβίδα κρότου λάμψης των ΜΑΤ και ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στην προσπάθειά του να ξεφύγει, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος.

Εννιά χρόνια μετά την επίθεση, ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε για την αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον του, όπως έκρινε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Καλημέρα! Με την απόφαση Α8144/15-5-2020 η δικαιοσύνη καταδίκασε τα ΜΑΤ για την επίθεση εναντίον μου στις 15/06/2011. Μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, τους πολίτες, τον (αγωνιζόμενο) Τύπο και τη δικαιοσύνη. Μείναμε όρθιοι έστω και εννιά χρόνια μετά...» έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Αν παλέψουμε δίκαια, με υπομονή και επιμονή, ακόμη και οι ανεμόμυλοι πέφτουν», συμπλήρωσε.

Ο Μανώλης Κυπραίος έχει επανειλημμένως εξιστορήσει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο τα γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια της ακοής του και στην πλήρη ανατροπή τής μέχρι εκείνη τη στιγμή, ζωής του.

Όπως ο ίδιος έχει καταθέσει στις αρχές, την επίμαχη μέρα σε στοά στην οδό Φιλελλήνων, από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης από άνδρα των ΜΑΤ ο οποίος φέρεται να έλαβε σχετική εντολή από τον επικεφαλής της διμοιρίας του.

Ο έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής σημείωνε από την πρώτη στιγμή πως πριν δεχθεί την επίθεση, έδειξε στον αρχηγό της διμοιρίας -όπως όφειλε- τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και τον ενημέρωσε ότι κάλυπτε ειδησεογραφικά τα γεγονότα. Εξαιτίας της χειροβομβίδας έχασε ολοσχερώς την ακοή του.

Η υπόθεση δικάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2017 και το καλοκαίρι του 2018, το δικαστήριο ζήτησε την εκ νέου εξέταση του δημοσιογράφου για να διαπιστωθεί ο τραυματισμός του και να γίνει πάλι κατάθεση ειδικού εμπειρογνώμονα-πυροτεχνουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ