ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σύψας: Θα έχουμε σίγουρα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό

Κορωνοϊός - Σύψας: Θα έχουμε σίγουρα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού από το εξωτερικό, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, εξέφρασε την Τετάρτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας.

«Σίγουρα θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα δεν έχουμε καμία αμφιβολία», δήλωσε ο κ. Σύψας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1.

«Τι πρέπει να κάνουμε, να κλείσουμε τον τουρισμό και να φτωχοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, θα έχουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας από αυτό που προλαβαίνουμε», πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.

«Όποιος αμφιβάλλει για το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να κοιτάξει στην Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία για να δει το πραγματικό πρόσωπο του ιού αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο», συνέχισε ο Νίκος Σύψας.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα τον κορωνοϊό, ο ίδιος απάντησε:

«Έχουμε συνεχώς αντικρουόμενες πληροφορίες, γιατί ο ιός είναι καινούργιος δεν έχουμε καμία πληροφορία για το πώς συμπεριφέρεται επιδημιολογικά, ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που προτιμά, πως μεταδίδεται και ποια θεραπεία μπορεί να έχουμε για αυτόν. Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και να καταλήξουμε στην πιο σωστή απόφαση. Πολλές φορές χρειάζεται να ανακαλέσουμε μια απόφαση και αλίμονο αν δεν το κάναμε, αλίμονο αν μέναμε δογματικοί».

Εξάλλου, για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «καλύτερα το παιδί να μάθει εντός σχολείου πώς να συμπεριφέρεται κατά του κορωνοϊού».



Στους 173 οι νεκροί - 10 νέα κρούσματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Τρίτη 10 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.892, με τους νεκρούς από τον Covid 19 να ανέρχονται πλέον σε 173.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, οκτώ από τα νέα κρούσματα συνδέονται, πιθανώς με άλλο γνωστό κρούσμα.

Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Οι 4 είναι γυναίκες.

Το 83,3 έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ των θανόντων οι 52 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 76 έτη, ενώ το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ