ΕΛΛΑΔΑ

Μαλακάσα: Η επόμενη μέρα των συγκρούσεων – Τι λέει ο αντιδήμαρχος στο CNN Greece

Μαλακάσα: Η επόμενη μέρα των συγκρούσεων – Τι λέει ο αντιδήμαρχος στο CNN Greece

Ηρεμία επικρατεί σήμερα στη Μαλακάσα, ωστόσο, κανείς στην κοινότητα δεν ξέρει για πόσο θα διαρκέσει.

Μία ημέρα μετά τα επεισόδια στον κόμβο της παλαιάς εθνικής οδού, η πλατεία σήμερα έχει ελάχιστο κόσμο, αλλά το θέμα συζήτησης είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με τα δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκονται από απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τον οικισμό.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, όπως λένε, γιατί η κοινότητά τους είναι μικρή και δεν μπορεί να ελέγξει τόσο πολύ κόσμο που βγαίνει καθημερινά εκτός της μίας εκ των δύο δομών.

Η δεύτερη δομή είναι κλειστή.

Έχουν γίνει καταγγελίες για ζημιές στα σπίτια, κλοπές, αψιμαχίες μεταξύ μεταναστών στο κέντρο του χωριού και υπαίθριες φωτιές σε δασώδη περιοχή πάνω από τον οικισμό, κάτι που εγκυμονεί -όπως λένε οι κάτοικοι- κινδύνους πυρκαγιάς.

Χθες, τα επεισόδια έλαβαν χώρα στον κόμβο της παλαιάς εθνικής, όπου περίπου 400 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν εκεί σύμφωνα με την αστυνομία, ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Μαλακάσας ο κ. Κωνσταντίνος Λίτσας είπε στο CNN Greece ότι ήταν πολύ περισσότεροι -τουλάχιστον 800- για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία των δύο δομών.

Μάλιστα, κάποιοι κινήθηκαν οργανωμένα για να αποκλείσουν την κυκλοφορία στην εθνική οδό.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν και γρήγορα τα πνεύματα οξύνθηκαν και η συγκέντρωση κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με πέτρες, ξύλα, κυνηγητό και ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς.

Ο κ. Λίτσας έδωσε στο CNN Greece μια άλλη εκδοχή λέγοντας ότι έγινε μια συμβολική κατάληψη για πέντε λεπτά στον δρόμο και η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια στους πολίτες την ώρα που αποχωρούσαν.

Έγιναν πέντε συλλήψεις πολιτών οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι και θα σχηματιστούν δικογραφίες.

Επίσης, τραυματίστηκαν δύο πολίτες οι οποίοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι ελαφρά τραυματίστηκαν και έξι αστυνομικοί, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Από σήμερα καλούνται να φύγουν από τις δομές τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες, καθώς θα αρχίσουν να επιδίδονται οι αποφάσεις για το άσυλο.

Από τις αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει οι μισές είναι θετικές και οι υπόλοιπες αρνητικές.

Όσοι δεν πάρουν καθεστώς διεθνούς προστασίας έχουν ένα μήνα περιθώριο να φύγουν από τη χώρα.

Μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, και την ταχεία αποσυμφόρηση των νησιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ