ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Γώγος: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα

Κορωνοϊός - Γώγος: Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τρία είναι τα σενάρια της εξέλιξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως τα παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα σενάρια αυτά είναι:

1. Συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι όπως τώρα. Ο ιός θα κρατήσει την παρουσία του 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού.
2. Να είναι πολύ μικρός ο αριθμός κρουσμάτων και να αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε.
3. Υπάρχει και το κακό σενάριο ενός δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά αυτό θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής εξήγησε πως «ο ιός δεν εξαφανίστηκε στην Ξάνθη, παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής εκείνης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μια μικρή ροή κρουσμάτων».Παράλληλα ανέφερε πως «με την δυνατότητα τώρα που έχουμε να κάνουμε πολλά τεστ πρακτικά ελέγχουμε σχεδόν αντιπροσωπευτικά όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις δομές αυτές σε αντίθεση με την ανεπάρκεια που υπήρχε στα τεστ στην αρχή της επιδημίας».

«Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες»

Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε και στο αν πρέπει να μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες.

«Πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε, έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει. Στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις. Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες. Στην Ινδία. Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει» επεσήμανε ο ίδιος.

«Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες, επιφυλακτικότητα και για αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τόνισε δε, πως η απόσταση είναι η κυριότερη σύσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Απ' όλα τα μέτρα η αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα. Επομένως αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν έρθουν οι τουρίστες» επεσήμανε.

Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν η πτήσεις αλλά και να κλείσουν οι ξενοδοχειακές δομές τόνισε ο καθηγητής.

«Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από τις συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ