ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση μετά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση μετά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε ετοιμότητα είναι η κυβέρνηση, που παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και μπορεί να παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή, όπως τονιζόταν - άλλωστε - και στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε, έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως «όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό κάνει λάθος».

«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει φύγει».

Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.

«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα», τόνισε.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είναι ανησυχητικός μέχρι στιγμής, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece.

Όσον αφορά στο σενάριο για τοπικά lockdown, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, σημειώνουν πως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση προς ώρας, ενώ αναμένεται να μπουν σε καραντίνα ορισμένες δομές μεταναστών και προσφύγων.

«Κάποιες δομές θα μπουν σε καραντίνα και βλέπουμε για άλλες περιοχές», σημείωσαν, χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σε ερώτηση σχετικά με το γιατί επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, οι ίδιες πηγές απάντησαν:

«Για να μην ξεφύγουμε. Για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε».

Μεγάλη αύξηση

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στη χώρα μας σε μόλις τέσσερις ημέρες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 97 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Τα 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 10 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Οι τέσσερις (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακόμη, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. Από τους νεκρούς, οι 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Tοπικά lockdown

Οι εξελίξεις και δη τα δεκάδες νέα κρούσματα στην περιοχή της Ξάνθης δημιουργούν ανησυχία και οδηγούν προς το σενάριο των τοπικών lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει τέτοιο σχέδιο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε πως στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε ο ιός να μην κυκλοφορήσει στην κοινότητα.

Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν και οι πτήσεις από τη Ντόχα όταν εντοπίστηκαν τα 12 κρούσματα.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακόμη, υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσουν, εκ νέου, πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η Γερμανία.

Ανησυχία για τις εικόνες στη Μύκονο

Οι εικόνες συνωστισμού στη Μύκονο, έχουν, επίσης, δημιουργήσει έντονη ανησυχία. Να υπενθυμιστεί πως οι Αρχές επέβαλαν πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» 60 ημερών σε beach bar του νησιού, όπου δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήθελε να στηρίξει και να ενισχύσει την αγορά, θέλαμε κι εμείς να αρθούν νωρίτερα τα μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλά με κανόνες, που είναι αδιαπραγμάτευτοι», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο «λουκέτο».

«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια Υγεία. Όλοι να συνειδητοποιήσουν, και οι επιχειρηματίες, ότι άπαντες ακολουθούμε πρωτόκολλα και κανόνες».

Καθημερινή πλέον η ενημέρωση

Να σημειωθεί πως η γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, θα είναι πλέον καθημερινή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2».

Δεν έγινε γνωστό γιατί άλλαξε η ενημέρωση σε καθημερινή από εβδομαδιαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ