ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Ο ιός είναι εδώ, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Ο ιός είναι εδώ, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση
Screen Grab/YouTube

Να μην υπάρξει εφησυχασμός και επανάπαυση αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού ζήτησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι «ο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν έχει εξαφανιστεί τελείως».

Ο επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι «ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί τελείως και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Όχι σε πανικό, αλλά σε εγρήγορση».

Ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη «να τηρούμε τα μέτρα. Να μην εφησυχάσουμε γιατί ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός», ενώ σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε:

«Ως λαός είμαστε ενθουσιώδης. Εύκολα χαλαρώνουμε, όπως και εύκολα συνασπιζόμαστε και αντιμετωπίζουμε έναν κοινό κίνδυνο και το αποδείξαμε αυτό στη διάρκεια της πανδημίας. Δυστυχώς όμως χαλαρώνουμε εύκολα. Δεν είναι όμως αυτή η περίοδο χαλάρωσης γιατί ο ιός είναι εδώ και υπάρχει και ο κίνδυνος των εισαγόμενων κρουσμάτων. Μπορεί η Ελλάδα να είναι ‘καθαρή’ σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα υπάρξουν και εισαγόμενα κρούσματα που μπορεί να προκαλέσουν τοπικές εστίες.Καταθέτοντας τη δική του επιστημονική άποψη, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σχολίασε ότι μια ασφαλιστική δικλείδα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό είναι το προαναχωρισιακό τεστ, δηλαδή όποιος έρχεται στη χώρα να φέρει ένα τεστ από τη χώρα από όπου προέρχεται. Παραδέχεται ωστόσο ότι η λύση αυτή δεν είναι τόσο εύκολη καθώς σε αρκετές χώρες υπάρχει έλλειψη τεστ και πρέπει να γίνει σε συνεργασία μεταξύ των χωρών, καθώς αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι σίγουρα ένα φιλτράρισμα σημαντικό.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ παραδέχτηκε ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια για τοπικά lockdown σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ