ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για Εχίνο και Ίασμο - Πού οφείλεται η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ανησυχία για Εχίνο και Ίασμο - Πού οφείλεται η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
ΙΝΤΙΜΕ

Προβληματισμός επικρατεί για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Εχίνο του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπως και ο δήμος Ιάσμου στη Ροδόπη τις τελευταίες ημέρες. 

Σημειώνεται πως σε τέσσερις ημέρες καταγράφηκαν έξι θάνατοι στον Εχίνο. Μάλιστα, από το διάστημα 11 έως 17 Ιουνίου, 93 κρούσματα ήταν μόνο στην περιοχή αυτή της Ξάνθης καθώς και τον Ίασμο.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι αρμόδιες Αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και οι έλεγχοι είναι συνεχείς, ενώ όσο αφορά την αύξηση, λένε πως οφείλεται και στην εορτή του Ραμαζανιού.

Όπως ανέφερε αρχικά ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, η διασπορά των κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος ερωτήθηκε για το έκτακτο τοπικό lockdown του Εχίνου και είπε ότι «προφανώς ανησυχούμε για κάθε περίπτωση που υπάρχουν εστίες διασποράς κορωνοϊού, καθώς υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουν. Η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες Αρχές έλαβαν τα μέτρα που χρειάζονται. Ελπίζω και πιστεύω με τα πολλά τεστ και τους περιορισμούς, που κατανοούμε ότι είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες, ότι θα καταφέρουμε να τελειώσει εκεί η ιστορία».

Για τους φόβους που εκφράζονται για τη διασπορά κορωνοϊού από ασυμπτωματικούς, ο κ. Γώγος τόνισε «αυτό είναι το γνωστό μοτίβο του ιού, αυτό βλέπουμε και στην Ξάνθη. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν, λιγότεροι νοσούντες, ακόμα λιγότεροι στην εντατική».

«Η κρίση έρχεται μετά το Ραμαζάνι»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε, τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην κοινότητα της Ξάνθης οφείλονται στο Ραμαζάνι που γιόρταζαν οι κάτοικοι το προηγούμενο διάστημα.

«Η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ήταν μια κερκόπορτα, γιατί ζουν σε κοντινή επαφή. Η κρίση έρχεται μετά από μια δική τους γιορτή, το Ραμαζάνι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λινού και συμπλήρωσε ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι ζουν τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα στις δομές προσφύγων ή στους καταυλισμούς Ρομά -όπως συνέβη στη Λάρισας- είναι ευθύνη των δημόσιων λειτουργών υγείας να περάσουν σωστά το μήνυμα.

«Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους να τους ενημερώσουμε πιο έντονα, στη γλώσσα τους. Δε φταίνε αυτοί που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε», επισήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

«Ένα παράδειγμα του τι θα συμβεί εάν δεν τηρούμε τα μέτρα»

Ως παράδειγμα του τι θα συμβεί, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, χαρακτήρισε την κατάσταση στον Εχίνο, ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

«Πρόκειται για μια εστία που είναι απόρροια της μη τήρησης των μέτρων. Είναι ένα παράδειγμα τι θα γίνει αν σταματήσουμε να τηρούμε τα μέτρα», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6».

Μιλώντας για τα κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου, αναφέρθηκε και αυτός στην θρησκευτική εκδήλωση για το Ραμαζάνι, όπου υπήρξε συγχρωτισμός. «Είναι ένα παράδειγμα πως μπορούμε να γυρίσουμε σε καταστάσεις που δεν θέλουμε», ανέφερε.

Στους 189 οι νεκροί - 24 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο θύμα στην Ελλάδα είναι μια 70χρονη γυναίκα από τον Εχίνο η οποία κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η γυναίκα έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, εισήχθη στο νοσοκομείο στις 14 Ιουνίου, ενώ διασωληνώθηκε την επόμενη ημέρα.

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από τα 24 νέα κρούσματα, τα 18 καταγράφονται στην Ξάνθη, δύο στη Ροδόπη και τέσσερα είναι εισαγόμενα, δηλαδή δεν έχει καταγραφεί κανένα διάσπαρτο κρούσμα στην υπόλοιπη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.227, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 703 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1804 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Eπιπλέον, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σε απόλυτη απομόνωση ο Εχίνος

Οι Αρχές αποφάσισαν μετά την καταγραφή των δεκάδων κρουσμάτων την πλήρη απομόνωση της περιοχής για λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
  • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
  • Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν έως και τις 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Έκτακτα μέτρα και στη Ροδόπη

Ακόμη, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Ιάσμου, της ΠΕ Ροδόπης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:

  1. Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:
  • Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες .
  1. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου , τα οποία συνίστανται σε:
  • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
  • Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
  • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού .
  • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως και τις 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ