ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα – Υπερχείλισε ποταμός στις Σέρρες

Ισχυρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα – Υπερχείλισε ποταμός στις Σέρρες
ΙΝΤΙΜΕ

Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η μεταβολή του καιρού είναι ραγδαία από το μεσημέρι της Κυριακής.

Η δυνατή βροχή που πέφτει εδώ και αρκετές ώρες, χάλασε τα σχέδια όσων ήθελαν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες της Χαλκιδικής σήμερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η βροχή συνοδευόταν από χαλαζόπτωση, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβασαν χρήστες του διαδικτύου από την πόλη του Πολυγύρου.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στις Σέρρες, όπου σύμφωνα με το infonews24.gr, η έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση στην κοινότητα της Ορεινής, προκάλεσε υπερχείλιση του ποταμού στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πλημμύρισαν σπίτια, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές. Κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της πόλης προσπαθούσαν με τις σκούπες στα χέρια, να διώξουν τα νερά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων Σερρών δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για παροχή βοήθειας, κυρίως αντλήσεις υδάτων. Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων από υπόγειους και ισόγειους χώρους, αλλά και για τη μεταφορά μιας γυναίκας σε ασφαλή χώρο.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ορμή των νερών, που ξερίζωσαν ολόκληρα δέντρα, τα οποία “κόλλησαν” κάτω από μία από τις γέφυρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ένταση των φαινομένων είναι μειούμενη.

Nα υπενθυμιστεί πως η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται ο υετός που αναμένεται στο τρίωρο 12:00-15:00 (επάνω) και στο τρίωρο 15:00-18:00 (κάτω).

Επίσης σημειώνονται με μπλε και κόκκινες κουκίδες οι περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

1

Πηγή: meteo.gr

2

Πηγή: meteo.gr

Όπως προκύπτει λοιπόν από αυτούς, η πιθανότητα χαλαζόπτωσης στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη είναι μεγάλη τόσο κατά τις μεσημεριανές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες της ημέρας.

Το έκτακτο της ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά:

  1. Την ΚΥΡΙΑΚΗ (21-06-2020) βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρωινές ώρες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη Μακεδονία. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τη νύχτα.
  2. Τη ΔΕΥΤΕΡΑ (22-06-2020) και την ΤΡΙΤΗ (23-06-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ την Τρίτη πρόσκαιρα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

  1. Την ΤΕΤΑΡΤΗ (24-06-2020) η αστάθεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα περιοριστεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ