ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έλεγχος νέων δειγμάτων μετά το lockdown στον Εχίνο

Κορωνοϊός: Έλεγχος νέων δειγμάτων μετά το lockdown στον Εχίνο
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατάθηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην τοπική κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη, για την προστασία των κατοίκων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, γιατρός Σπύρος Σαπουνάς, η μεγάλη συρροή κρουσμάτων που διαπιστώθηκε από τις αρχές του μήνα στην Ξάνθη εντοπίστηκε κυρίως στις ορεινές κοινότητες και λιγότερο στην ίδια την πόλη της Ξάνθης.

Για τον λόγο αυτό παρατείνεται για πέντε μέρες ακόμα ο περιορισμός των μετακινήσεων στην περιοχή προκειμένου, όπως ανέφερε, να υπάρχει μεγαλύτερη σιγουριά αναφορικά με τις επαφές των κατοίκων του Εχίνου.

Με το πέρας των πέντε αυτών ημερών θα γίνουν νέοι έλεγχοι στην περιοχή ώστε να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πετυχημένη πιλοτική λειτουργία του πρώτου «drive through testing», που βρίσκεται στο 3ο χλμ. της Εθνικής οδού Ξάνθης - Καβάλας. Σε ανακοίνωση του, ο δήμος Ξάνθης αναφέρει ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και τονίζει ότι η λήψη των δειγματοληπτικών τεστ θα συνεχιστεί, σήμερα και αύριο, από τις τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 16:00 το απόγευμα.

Με τη μέθοδο της λήψης δείγματος μέσα από το αυτοκίνητο δεν υπάρχει καθυστέρηση καθώς η αναμονή για τους πολίτες που εξυπηρετούνται δεν υπερβαίνει τα δυο λεπτά.

Τα μέτρα στον Εχίνο

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται:

- Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.

- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.

- Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.

- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market). Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

- Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

- Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

- Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ