ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: «Καμπανάκι» για τους λοιμωξιολόγους τα 50 «ορφανά» κρούσματα

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: «Καμπανάκι» για τους λοιμωξιολόγους τα 50 «ορφανά» κρούσματα
FACEBOOK

Ενίσχυση των επιδημιολογικών τεστ έναντι του κορωνοϊού προανήγγειλε την Παρασκευή ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως για τους λοιμωξιολόγους και τις υγειονομικές αρχές της χώρας «καμπανάκι» για ένα νέο κύμα του κορωνοϊού θα είναι η ραγδαία αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων και ιδιαίτερα όταν αυτά φτάσουν ή ξεπεράσουν τα 50.

«Αυτό που κοιτάμε πάντα είναι η προέλευση των κρουσμάτων, αυτά που είναι ορφανά, δηλαδή τα κρούσματα που δεν ξέρουμε πώς δημιουργήθηκαν. Αυτά δείχνουν πιο εκτεταμένη εξάπλωση στην κοινότητα. Σημαίνει ότι δεν ξέρουμε από πού μολύνονται πολλοί άνθρωποι. Όταν αυτός ο αριθμός ανέβει πάνω από 25 και μετά πάνω από 50, τότε θα έχουμε θεματάκια. Τα 50 “ορφανά” κρούσματα θα είναι ζήτημα και αυτό πρέπει να το δούμε σε επίπεδο ιατρικής κοινότητας», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΚΠΑ.
Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Μαγιορκίνης, «υπάρχει σχέδιο για τα εισερχόμενα κρούσματα που θα συνεχιστούν μέσα στο καλοκαίρι».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην κατάσταση που επικρατεί στο νομό Ξάνθης, όπου παρατηρήθηκε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, σημείωσε πως «τέτοια ακριβώς φαινόμενα ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους» κι ότι «δεν μας κάνουν εντύπωση τα διάσπαρτα κρούσματα».

Ερωτηθείς, παράλληλα, για το φαινόμενο που παρατηρείται από πολλές χώρες της Ε.Ε. να βλέπουν με σκεπτικισμό την έλευση Αμερικανών τουριστών για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε: «Δεν θεωρώ παράλογο να μην θέλουν οι χώρες τουρίστες από την Αμερική».

ΕΟΔΥ: 13 νέα κρούσματα Covid 19

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.321, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

Εκ του συνόλου, 734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1851 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εννέα ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε ακόμη έναν καταγεγραμμένο θάνατο και 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Παράταση των μέτρων στον Εχίνο

Μέχρι τις 30 Ιουνίου παρατάθηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην τοπική κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη, για την προστασία των κατοίκων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, γιατρός Σπύρος Σαπουνάς, η μεγάλη συρροή κρουσμάτων που διαπιστώθηκε από τις αρχές του μήνα στην Ξάνθη εντοπίστηκε κυρίως στις ορεινές κοινότητες και λιγότερο στην ίδια την πόλη της Ξάνθης.

Για τον λόγο αυτό παρατείνεται για πέντε μέρες ακόμα ο περιορισμός των μετακινήσεων στην περιοχή προκειμένου, όπως ανέφερε, να υπάρχει μεγαλύτερη σιγουριά αναφορικά με τις επαφές των κατοίκων του Εχίνου.

Με το πέρας των πέντε αυτών ημερών θα γίνουν νέοι έλεγχοι στην περιοχή ώστε να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πετυχημένη πιλοτική λειτουργία του πρώτου «drive through testing», που βρίσκεται στο 3ο χλμ. της Εθνικής οδού Ξάνθης - Καβάλας. Σε ανακοίνωση του, ο δήμος Ξάνθης αναφέρει ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και τονίζει ότι η λήψη των δειγματοληπτικών τεστ θα συνεχιστεί, σήμερα και αύριο, από τις τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 16:00 το απόγευμα.

Με τη μέθοδο της λήψης δείγματος μέσα από το αυτοκίνητο δεν υπάρχει καθυστέρηση καθώς η αναμονή για τους πολίτες που εξυπηρετούνται δεν υπερβαίνει τα δυο λεπτά.

Τα μέτρα στον Εχίνο

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται:

- Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.

- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο, πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.

- Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.

- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market). Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

- Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

- Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

- Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ