ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η Ελλάδα ανήκει στους «νικητές» του νέου κορονοϊού

Γιατί η Ελλάδα ανήκει στους «νικητές» του νέου κορονοϊού

Όταν τον Φεβρουάριο η Ευρώπη ξεκίνησε να συνειδητοποιεί πως η απειλή του νέου κορονοϊού είναι υπαρκτή και δεν αφορά μόνο στην Άπω Ανατολή, η Ελλάδα βρισκόταν στο περιθώριο. Λίγους μήνες μετά, στις αρχές του καλοκαιριού, η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των πολύ λίγων ευρωπαϊκών χωρών που κατόρθωσαν να νικήσουν αυτή την απειλή. 

Για πολλούς ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι απείθαρχοι Έλληνες συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των ειδικών απέναντι στον «αόρατο εχθρό», η πραγματικότητα όμως είναι πλέον δεδομένη και αποτελεί την πιο ισχυρή βάση για το επόμενο βήμα: Η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη και πολύ σημαντική μάχη του πολέμου με τον νέο κορονοϊό και βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεπεράσει εντελώς την πανδημία.

Διστακτική αρχή

Είναι δεδομένο πως τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν πρωτοφανή. Αρκεί κάποιος να συλλογιστεί πως όταν συζητήθηκε η ακύρωση των εκδηλώσεων της Αποκριάς στη χώρα, η πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και η κοινή γνώμη, δήλωνε εναντίον οποιασδήποτε τέτοιας κίνησης. Φαινόταν, τότε, αδιανόητο το να μην γίνουν οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι της Πάτρας ή του Ρεθύμνου και, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως, με βάση τα μέχρι τότε «προηγούμενα» - το γεγονός δηλαδή πως κάτι αντίστοιχο δεν είχε συμβεί ποτέ – υπήρχε κάποια λογική στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κυρίως από τις τοπικές αρχές, που εξέφραζαν κυρίως επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Καταστήματα είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις, ξενοδοχεία ήταν κλεισμένα με πληρότητες στο 100% για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και η κατάσταση δεν προμήνυε σε καμία περίπτωση όσα επρόκειτο να επακολουθήσουν.

Κι όμως, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, διότι οι ειδικοί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενημέρωσαν και προειδοποίησαν εγκαίρως και διότι εισακούστηκαν από την Πολιτεία. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, που είχε ήδη αρχίσει να «αγριεύει» με χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους, έκανε τους Έλληνες να καταλάβουν ότι ο νέος κορονοϊός και η πανδημία δεν ήταν «κάπου μακριά», αλλά «δίπλα μας». Έτσι, η ανταπόκριση στα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν αρχικά ήταν αρκετά καλή, ενώ όσο οι μέρες προχωρούσαν γινόταν σταδιακά συνείδηση σε όλους, πως υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιβληθούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Istoriko0102

Άμεση ανταπόκριση και εφαρμογή των μέτρων από τις επιχειρήσεις

Όταν στις 11 Μαρτίου ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και ουσιαστικά σηματοδοτήθηκε η αρχή της περιόδου του lockdown για τη χώρα μας, ο ιδιωτικός τομέας αποδείχθηκε πανέτοιμος να αναλάβει τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Πριν ακόμα γίνει η σύσταση για τηλεργασία και εργασία από απόσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας, πολλές ιδιωτικές εταιρείες στη χώρα μας είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό, εκσυγχρονίζοντας τα πληροφορικά τους συστήματα και αναβαθμίζοντας τις υποδομές τους. Επρόκειτο για μία μετάβαση που έγινε άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά – στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Παράλληλα, οι μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις, προχώρησαν σε αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων τους σχετικά με την πανδημία του Covid-19 και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, ώστε η αλλαγή να μην επέλθει ως «επιβαλλόμενο» μέτρο, αλλά να έχει ουσιαστική ανταπόκριση από το σύνολο των εργαζομένων. Εντυπώθηκε δηλαδή πως δεν επρόκειτο «απλώς» για αλλαγή του τρόπου εργασίας, αλλά για ανάγκη συνολικής αλλαγής στον τρόπο ζωής.

Έτσι, το σύνολο των εργαζομένων συνειδητοποίησε και κατανόησε εις βάθος πως για να προστατέψουμε το «πολυτιμότερο αγαθό», την υγεία μας, χρειαζόταν να περιοριστούμε και να «μείνουμε σπίτι»: Να σταματήσουμε τις βόλτες, τον συνωστισμό, να ελαχιστοποιήσουμε τις εξόδους μας και τις επαφές μας με άλλους ανθρώπους, αλλάζοντας παράλληλα δομικά στοιχεία στην καθημερινότητά μας: Η απολύμανση, το συχνό πλύσιμο των χεριών και οι υπόλοιπες οδηγίες των ειδικών έγιναν πραγματικότητα, έγιναν μέρος της ζωής μας, της ρουτίνας μας.

Istoriko0103

Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στη χώρα μας συνέβαλαν τα μέγιστα στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με την γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκρισή τους. Συμμορφώθηκαν – στη συντριπτική πλειονότητά τους – στα μέτρα ασφαλείας, ακολούθησαν τις υποδείξεις των ειδικών, έκαναν κτήμα τους την αλλαγή και τη μετέδωσαν σε εργαζόμενους και πελάτες. Θεωρείται σήμερα δεδομένο πως η Ελλάδα ανήκει στους νικητές του νέου κορονοϊού γιατί ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες της χώρας μας, στάθηκαν στο ύψος τους, ανέλαβαν την ευθύνη τους και συνέβαλαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πρώτη, νικηφόρα αυτή μάχη.

epixeirein banner afieroma 30062020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ