ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Πείραμα το άνοιγμα συνόρων - Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα

Σύψας: Πείραμα το άνοιγμα συνόρων - Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα
INTIME NEWS

Την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων με «θρησκευτική ευλάβεια» από τη στιγμή που η Ελλάδα προχώρησε στο «άνοιγμα» του τουρισμού επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο πείραμα σε καιρό πανδημίας».

«Είναι η στιγμή της μεγάλης υπευθυνότητας του κάθε πολίτη και του κάθε τουρίστα, έτσι ώστε να μην έχουμε διασπορά», είπε ο κ. Σύψας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα μεταξύ των οποίων και ασυμπτωματικά, εκτιμώντας ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα σε ό,τι αφορά την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα. Αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι τυχαία».

«Επίσης, είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου του για να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 ημέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη» ανέφερε ο κ. Σύψας.

«Αν δούμε ότι κάθε μέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την άλλη, δηλαδή αν δούμε αυξητικές τάσεις, θα υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα» πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και τόνισε:

«Απαντες έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά είναι υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με βάση τις χώρες προέλευσης».



23 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Κανένας θάνατος

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3432, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα νέα κρούσματα είναι: 1 από Ροδόπη, 2 από Καστοριά, 1 από Αττική, 8 από ΠΕ Ξάνθης, 4 εισαγόμενα από τον Προμαχώνα, 2 από Αλβανία , 4 από πτήσεις εξωτερικού και 1 από Κάρπαθο.

Όσον αφορά το κρούσμα από την Κάρπαθο, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Ελληνοαμερικανό ο οποίος διεκομίσθη με ειδική κάψουλα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 4 (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

covid 1
covid 2
covid 3

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

covid 4
covid 5

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

covid 6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ