ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Όπως τήρησαν τα μέτρα οι συμπολίτες μας, να τα τηρήσουν και οι τουρίστες

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Όπως τήρησαν τα μέτρα οι συμπολίτες μας, να τα τηρήσουν και οι τουρίστες
Image Photo Services

Στην Κρήτη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής (03/07/2020) για διήμερη επίσκεψη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητα του συστήματος υγείας στη νησιωτική Ελλάδα ενώ ανοίγει ο τουρισμός.

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε τις επαφές του από το Ηράκλειο και την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Ο κ. Κικίλιας, στη συνάντηση με φορείς στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης, ενημερώθηκε για τις διαθέσιμες κλίνες στο νησί για τη νοσηλεία ήπιων ή μέτριας βαρύτητας περιστατικών, αλλά και για τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, το νησί μπορεί να καλύψει 155 ήπια και μέτρια περιστατικά στις νοσοκομειακές του δομές, ενώ εφόσον κριθεί απαραίτητο, αυτές μπορούν να φτάσουν συνολικά τις 328 κλίνες. Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9 διαθέσιμες κλίνες, που μπορούν να αυξηθούν μέσα σε λίγες ώρες στις 30, αν χρειαστεί, αλλά να φτάσουν ακόμη και τις 60 εάν τα κρούσματα έχουν μεγάλη αύξηση.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες το ΠΑΓΝΗ θα ενισχυθεί με τη πιο σύγχρονη ΜΕΘ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα πρόκειται για μια ειδική μονάδα πρώτου ορόφου και ισογείου με εξωτερική διασύνδεση και ασανσέρ, ενώ θα ενισχυθούν οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι στην Κρήτη προσελήφθη μεγάλος αριθμός υγειονομικού προσωπικού, ο μεγαλύτερος που έχει προσληφθεί με τόσο σύντομες διαδικασίες.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε περισσότερους από 600 νοσηλευτές, εγκρίσεις για περισσότερους από 50 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, ενώ ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τη δημοτική Αρχή για τη στήριξη μέσω Περιφερειακών Προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ προς το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία.

«Όπως πρόσεξαν οι συμπολίτες μας και τήρησαν τα μέτρα και φτιάξαμε μια κουλτούρα τέτοια που η χώρα πέτυχε και έγινε παράδειγμα προς μίμηση, δεν θέλω να το χαλάσουμε τώρα, οπότε ζητάω το ίδιο να πράξουν και οι τουρίστες. Να σεβαστούν τη χώρα μας που είναι πολύ όμορφη και να τηρήσουν τα ιατρικά πρωτόκολλα και τους κανόνες που έχουμε θέσει, έτσι ώστε να έχουμε τον μικρότερο δυνατό αριθμό κρουσμάτων» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι με ψυχραιμία, σχέδιο και νηφαλιότητα θα αντιμετωπιστεί οτιδήποτε προκύψει.

Ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησε τετράωρη στάση εργασίας.

Ο κ. Κικίλιας θα πραγματοποιήσει, στη συνέχεια, επίσκεψη στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψη του αύριο που θα βρεθεί στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ