ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη παρουσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά σε Ρόδο και Κρήτη

Έντονη παρουσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά σε Ρόδο και Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στην τουρκική παρουσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να έχει καταρτίσει σχέδια για τυχόν επιθετική ενέργεια από πλευράς Άγκυρας.

Τη Δευτέρα στο ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο, σημειώθηκε έντονη παρουσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που δεν αιφνιδίασε τον ελληνικό στόλο καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένα πλωτό τείχος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κινητικότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στοχεύει στην Λιβύη, με την Άγκυρα να θέλει να προχωρήσει σε αντίποινα μετά την επίθεση -αγνώστων μέχρις στιγμής- αεροσκαφών στη βάση αλ Ουατίγια.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε θέσεις «κλειδιά» τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο - Κάρπαθος - Κάσος - Κρήτη. Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια παρακολουθούν τις τουρκικές ενέργειες, με στόχο να γίνει γρήγορα αντιληπτή οποιαδήποτε κίνηση σκάφους, είτε ερευνητικού είτε πολεμικού, πριν λάβει καίρια θέση στην περιοχή.

Παράλληλα, ελληνικές πυραυλάκατοι βρίσκονται καθημερινά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ελέγχουν ολόκληρη τη ζώνη του νοτιοανατολικού Αιγαίου, παρουσία ελληνικών υποβρυχίων και Πολεμικής Αεροπορίας.

Νέα NAVTEX για τουρκική άσκηση ανοιχτά της Λιβύης

Νέα Navtex εξέδωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για άσκηση στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Μάλιστα, στις περιοχές που θα διεξαχθεί η άσκηση έδωσαν τα ονόματα Τούρκων ναυάρχων: Μπαρμπαρός, Τουργκούτ Ρέις και Τσάκα μπέη.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο και σε αυτή θα συμμετάσχουν 17 μαχητικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία.

Στο μεταξύ, η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε σήμερα άλλη μία Navtex που αφορά σε επιστημονικές έρευνες -όπως αναφέρει- στην Ανατ. Μεσόγειο μεταξύ 7-9 Ιουλίου.

«Πυρά» Ακάρ κατά Αθήνας και Παρισιού

Σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι «υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή», προσθέτοντας ότι σε ορισμένα από αυτά «οι γείτονες μας οι Έλληνες, σε ανώτερο επίπεδο πραγματοποιούν επισκέψεις με υπερβολικές τελετές».

Αναφορικά με το επεισόδιο μεταξύ Άγκυρας - Παρισιού ανοιχτά της Λιβύης, ο Ακάρ αρνήθηκε ότι υπήρξε παρενόχληση από τα τουρκικό ναυτικό σε γαλλικό σκάφος και επέριψε την ευθύνη στην γαλλική πλευρά.

«Δεν παρενοχλήσαμε το γαλλικό πλοίο. Το γαλλικό σκάφος, πλέοντας με ταχύτητα 20 κόμβων, πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα τρία συνοδευτικά πλοία μας» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως «δόθηκαν όλες οι πληροφορίες στο ΝΑΤΟ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ