ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το Βέλγιο επανέφερε την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» του

Κορωνοϊός: Το Βέλγιο επανέφερε την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» του
AP Photo / Francisco Seco

Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών η ανανεωμένη λίστα με τις χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια εντός της Ε.Ε., με τη χώρα μας να επανέρχεται στην «πράσινη» λίστα.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα μαζί με 20 ακόμη χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβενία.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ ούτε να μπουν σε καραντίνα.

Στην «πορτοκαλί» λίστα βρίσκονται: Κύπρος, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Όσοι φτάνουν στο Βέλγιο από αυτούς τους προορισμούς υποβάλλονται σε τεστ και μπαίνουν σε καραντίνα.

Τέλος, στην «κόκκινη» λίστα, που σημαίνει ότι απαγορεύονται τα ταξίδια, βρίσκονται: Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, η χώρα μας βρισκόταν στην «πορτοκαλί» λίστα του Βελγίου, με τις ελληνικές Αρχές να επικοινωνούν με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Την Πέμπτη υπήρξε εκ νέου επαφή των δύο πλευρών με τη χώρα να διαμηνύει ότι η λίστα δεν είναι οριστική, γεγονός που οδήγησε εν τέλει στην επικαιροποίησή της.

Η διευκρίνιση του βελγικού ΥΠΕΞ για την Κύπρο

Τους Βέλγους (ή τουρίστες που προέρχονται από το Βέλγιο) και καταφθάνουν στην Κύπρο, και όχι τους Κύπριους, ή μόνιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας που ταξιδεύουν προς το Βέλγιο, αφορά η «πορτοκαλί» ένδειξη για την Κύπρο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου.

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το θέμα και το κριτήριο βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην «πορτοκαλί» κατηγορία της εν λόγω χώρας, αποσαφινίστηκε ότι η ένδειξη αφορά τους τουρίστες προς στην Κύπρο και όχι από αυτήν. Την πληροφορία επιβεβαιώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του κυπριακού ΥΠΕΞ, οι οποίες μας ανέφεραν ότι όντως υπήρξε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο δημιουργήθηκε σύγχυση για το θέμα, δεδομένης της εξαιρετικής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η Κύπρος και το σκεπτικό βάσει του οποίου εκδόθηκε μια τέτοια οδηγία.

Ωστόσο, το κυπριακό ΥΠΕΞ το οποίο προχώρησε άμεσα σε διερεύνηση των στοιχείων, αλλά και της σχετικής ανάρτησης-οδηγίας, επιβεβαιώνει ότι αυτή δεν αφορά τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όσους καταφθάνουν από το Βέλγιο σε αυτήν.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες άμα τη αφίξει επί κυπριακού εδάφους, οι οποίες είναι αδύνατον να παραβιαστούν και αφορά τεστ ή/και καραντίνα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και η σχετική οδηγία σχετίζεται με την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Κύπρο και όχι στο Βέλγιο.

Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε - Ο κίνδυνος είναι στο εσωτερικό

Σημειώνεται ότι ζήτημα με τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού απασχόλησε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη, ενώ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών», γιατί όπως είπε, «ο κορωνοϊός είναι εδώ».

«Παρακολουθούνε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως αν χρειαστεί θα κλείσουν τα χερσαία σύνορα με συγκεκριμένες χώρες όπως συνέβη και με τη Σερβία

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Θα είναι πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι βαριά.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της πανδημίας και εάν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ