ΕΛΛΑΔΑ

Προμαχώνας: Ουρές αυτοκινήτων και εντατικοί έλεγχοι για κορωνοϊό

Προμαχώνας: Ουρές αυτοκινήτων και εντατικοί έλεγχοι για κορωνοϊό
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν για ακόμη μια ημέρα στα σύνορα στον Προμαχώνα, με εκατοντάδες τουρίστες να καταφθάνουν από γειτονικές χώρες για να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Ο μέσος όρος αναμονής για να εισέλθει κάποιος σε ελληνικό έδαφος να κυμαίνεται ανάμεσα σε 50-60 λεπτά, την ώρα που κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους για να εντοπίσουν άτομα θετικά στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα GR Times, όσοι τουρίστες έχουν κάνει ήδη το μοριακό τεστ στη χώρα τους τις περασμένες ώρες και είναι αρνητικό μπορούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.

Μάλιστα, επειδή όλοι διαθέτουν τον ειδικό QR code που δείχνει από ποια περιοχή ξεκίνησαν, οι Αρχές μπορούν να προχωρούν σε ελέγχους ανάλογα με την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής.

Αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα - Ανησυχία για την πορεία του ιού στην Ελλάδα

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να αυξάνεται διαρκώς, μεγαλώνει και η ανησυχία των ειδικών για την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Στην πλειονότητά τους τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα, γεγονός που οδήγησε στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν συνολικά 60 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.732, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες. 962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

kroysmata1


Πηγή: ΕΟΔΥ

Εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Τρεις (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ilikies


Πηγή: ΕΟΔΥ

Τέλος, την Παρασκευή δεν σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος, ενώ συνολικά στη χώρα έχουμε 193 θανάτους. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi


Πηγή: ΕΟΔΥ

Η κατανομή των 60 κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • σαράντα (40) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Νέα μέτρα στα σύνορα

Πρόσθετα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά την σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στοχεύουν κυρίως στις αφίξεις απο γειτονικές βαλκανικές χώρες:

1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2ον. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

3ον. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών».

Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, η πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Τονίσαμε, πως γυρίζουμε στη "νέα κανονικότητα", τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε, πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας, χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Τονίσαμε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης».

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε από την πλευρά του και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Μειώθηκαν οι αφίξεις

Οι έλεγχοι των τουριστών που εισέρχονται στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, εξακολουθούν να διεξάγονται.

Ωστόσο, η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς ο αριθμός των τουριστών έχει μειωθεί σημαντικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως την περασμένη Πέμπτη εισήλθαν στη χώρα 21.000 τουρίστες από την ΕΕ και 2.100 από τρίτες χώρες.

Μία εβδομάδα μετά, έφτασαν από την Ευρώπη 12.000 τουρίστες και από τρίτες χώρες μόλις 260.

Μεγάλο πρόβλημα οι ντόπιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει

Για την ανησυχία που προξενεί η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά και για τα εισαγόμενα κρούσματα, μίλησε στο Mega η πνευμονολόγος, εντατικολόγος, Αναστασία Κοτανίδου.

«Βρισκόμαστε εκεί που είχαμε πει από την αρχή του καλοκαιριού. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου περιμέναμε όλοι ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Ήταν αδύνατον να θωρακίσουμε τη χώρα μας έναντι των τουριστών. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, τα άτομα είναι ασυμπτωματικά. Αυτό είναι σημαντικό γιατί συνήθως οι ασυμπτωματικοί έχουν και μικρότερο ιικό φορτίο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει για αυτό και συνωστίζονται, στα πανηγύρια, στους χορούς. Πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε πιο προσεκτικοί», σημείωσε η κ. Κοτανίδου.

«Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα κρούσματα δεν μπορώ να το ξέρω. Ελπίζω όμως ότι όταν ανοίξει η σύνδεσή μας με Αγγλία και Σουηδία, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ελεγχόμενα. Είχαμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την εισροή τουριστών από τη Σερβία», συνέχισε η ίδια.

«Η εισαγωγή στα νοσοκομεία είναι σε χαμηλά επίπεδα ακόμα, και μας κρατάει σε εγρήγορση. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε βαριά περιστατικά», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ