ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Τα νεότερα για την υγεία της 34χρονης Ιωάννας

Επίθεση με βιτριόλι: Τα νεότερα για την υγεία της 34χρονης Ιωάννας
ΙΝΤΙΜΕ/FACEBOOK

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 34χρονη Ιωάννα που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι τον Μάιο.

«Αυτό που βιώνει είναι εφιαλτικό. Το σωματικό και ψυχολογικό της τραύμα είναι βαθύ και επώδυνο. Ήταν ένας άνθρωπος δυνατός και όμορφος και βρέθηκε να είναι καμένος από επίθεση. Είναι πολύ σκληρό. Όμως η Ιωάννα είναι έξυπνη και συνεργάσιμη. Είναι μαχήτρια. Παλεύει καθημερινά, θέλει να πάει καλά. Είναι από τους πιο δυνατούς ασθενείς...».

Με τα λόγια αυτά η διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Θριασίου, Μαρία Καλοφώνου, περιέγραψε στη Realnews τον μαραθώνιο αγώνα που δίνει εδώ και σχεδόν δυο μήνες η 34χρονη Ιωάννα.

Καθημερινά, κοντά στην Ιωάννα βρίσκεται ψυχολόγος ενώ από δίπλα της δεν έχει φεύγει λεπτό η μητέρα της.

«Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι έχει υποστεί βλάβη στο 20% της συνολικής επιφάνειας του σώματός της. Σε έκταση δεν είναι από τα πιο βαριά περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει καθώς έχει υπάρξει περίπτωση ασθενούς με 90% εγκαύματα. Σαν χημικό έγκαυμα όμως είναι από τα μεγαλύτερα που μας έχουν τύχει», ανέφερε η κυρία Καλοφώνου.

Τα χειρουργεία

Όπως εξηγεί η κυρία Καλοφώνου, «μέχρι στιγμής έχουν γίνει στην Ιωάννα πέντε μεγάλα χειρουργεία ενώ θα πραγματοποιηθούν ακόμα δυο-τρία, επίσης μεγάλα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. Αυτή αφορά την αφαίρεση των εγκαυματικών επιφανειών και την κάλυψή τους με υγιή ιστό, δηλαδή ουσιαστικά να κλείσουν τα τραύματα. Απλά πρέπει να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ένα καλό υπόβαθρο για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στη συνέχεια με περισσότερες λεπτομέρειες. Ένα τραύμα τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να κλείσει με δυο χειρουργεία, εμείς όμως θα το πάμε πιο σταδιακά, γιατί θέλουμε να έχουμε ένα θετικό υπόβαθρο για καλύτερη αισθητική αποκατάσταση».

Μέχρι στιγμής, οι ρυθμοί ήταν ένα χειρουργείο ανά εβδομάδα, αλλά αυτές τις ημέρες γίνεται μια παύση προκειμένου να ξεκουραστεί η ασθενής, καθώς η διαδικασία είναι εξαντλητική.

«Τη βλέπω καθημερινά, έχουμε ζήσει πολλές δύσκολες στιγμές. Δεν έχει δει τον εαυτό της ακόμα, το έχουμε συμφωνήσει αυτό. Έχει επιδέσμους, την προστατεύουμε. Το ξέρει και η ίδια πως δεν έφτασε ακόμα η στιγμή να δει την Ιωάννα. Αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί η εικόνα θα φτιάξει, δεν θα είναι αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Απλά δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή», αναφέρει η διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Θριασίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ