ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση ασυμπτωματικών; Προβληματίζει μελέτη για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση ασυμπτωματικών; Προβληματίζει μελέτη για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Προβληματισμό προκαλεί νέα έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που αποκαλύπτει ότι η συγκέντρωση του κορωνοϊού ήταν και πάλι ανιχνεύσιμη στα λύματα της πόλης τον Ιούνιο –και μάλιστα οι τιμές είναι αντίστοιχες με αυτές του Απριλίου.

Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) παρακολουθεί τα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), πραγματοποιώντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς μετά από τρεις εβδομάδες μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του κορωνοϊού στα λύματα τον Μάιο, από τις αρχές Ιουνίου 2020 και μπορούν και πάλι να ανιχνευτούν.

Όπως γράφει η τοπική ιστοσελίδα Thestival.gr, λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης, η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ πραγματοποίησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν.

Η εξέλιξη αυτή δεν συνάδει με την κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που είναι ιδιαίτερα ήρεμη το τελευταίο διάστημα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι μάλλον έχει αυξηθεί -και μάλιστα σημαντικά- ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης.

Φαίνεται δε, πως η άποψη αυτή είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του ιού, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας για την εξέλιξη αυτή ήδη από την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

«Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη (εντός 24 ωρών) επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να προλάβουμε πιθανή έξαρση του ιού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του έργου από την πλευρά του Αριστοτελείου, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Λόγω της τεράστιας υγειονομικής σημασίας του έργου, η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ -Τμήμα Ιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ε. Ροηλίδης, Καθ. Α. Παπά-Κονιδάρη, Καθ. Σ. Μεταλλίδης), Κτηνιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ν. Παπαϊωάννου), Βιολογίας (επικεφαλής Καθ. Μ. Αρσενάκης, Επίκ. Καθ. Δ. Ντάφου), Φαρμακευτικής (επικεφαλής Καθ. Θ. Σκλαβιάδης), Πολιτικών Μηχανικών (επικεφαλής Δρ. Μ. Πεταλά), Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (επικεφαλής Αναπλ. Καθ. Σ. Στυλιανίδης), Χημείας (επικεφαλής Καθ. Θ. Καραπάντσιος)- φιλοδοξεί να υπηρετήσει την Ελληνική Πολιτεία υπό τον θεσμικό ρόλο ενός Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων για την παρακολούθηση του ιού, αξιοποιώντας την υπό δημιουργία τράπεζα δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων στο ΑΠΘ σε ενδεχόμενη πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Αναφορικά με την αξιοπιστία του προσδιορισμού της συγκέντρωσης του ιού, η ομάδα του ΑΠΘ χρησιμοποιεί μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ