ΕΛΛΑΔΑ

«Παράθυρο για αναδρομικά σε όλους»: Τι λέει στο CNN Greece ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς

«Παράθυρο για αναδρομικά σε όλους»: Τι λέει στο CNN Greece ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς
ΙΝΤΙΜΕ

Τη θέση πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφήνει ανοιχτό το παράθυρο να καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση εξέφρασε μιλώντας στο CNN Greece ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Ωστόσο, αναφορικά με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου πως δεν μπορούν οι συνταξιούχοι να αξιώσουν αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε πως νομικά διαφωνεί.

Η απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι Μάιο του 2016, δικαιούνται οι συνταξιούχοι βάσει των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιώνονται.

Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσφύγει, διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης εφόσον προσφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Βάσει των αποφάσεων οι συνταξιούχοι που δικαιώνονται είναι όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσφύγει, για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης θα πρέπει να προσφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Για τις περικοπές μετά το 2016 , όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Ωστόσο, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη απόφασή του , σύμφωνα με την οποία αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση και να δώσει τα αναδρομικά των 11 μηνών και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, δηλαδή στο σύνολο των συνταξιούχων.

Τι λέει στο CNN Greece o εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος

Με τη σειρά του, ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος ανέφερε στο CNN Greece πως η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά δικαιώνει όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν επεκτείνεται η περίμετρος των δικαιούχων.

Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όσοι δεν το έχουν κάνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ