ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λοιμωξιολόγοι: Να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Κορωνοϊός - Λοιμωξιολόγοι: Να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμένεται να εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται ραγδαία. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να εισηγηθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Ακόμη, οι ειδικοί προτείνουν να ισχύσει το μέτρο σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και γενικά σε κλειστούς χώρους συναθροίσεων.

Επίσης, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες απλά γνωμοδοτούν ενώ τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση.

58 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο - Συναγερμός με τα εισαγόμενα

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3883, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Τρεις (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα νέα 58 κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής: 28 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 κρούσματα δηλώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο lockdown

«Γνωρίζαμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές», τόνισε ο υπουργός Υγειάς, Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο σημείωσε πως η χώρα μας δεν θα άντεχε ένα δεύτερο lockdown.

«Όπως επιτύχαμε την προηγούμενη περίοδο, έτσι πρέπει και τώρα, με τήρηση των μέτρων και με προσοχή, ειδικά από της ευπαθείς ομάδες, μπορούν να αποτραπούν τα χειρότερα», είπε ο Υπ. Υγείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, σε ό,τι αφορά τα πολλά εισαγόμενα κρούσματα, κυρίως από τα χερσαία σύνορα της χώρας, «πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, η οποία αξιολογείται διαρκώς. Δεν έχουμε αντίστοιχα κρούσματα μέσω των πτήσεων ή με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις μέσω Ιταλίας».

«Ξέραμε ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ανοίγοντας τα σύνορα μας, αλλά έπρεπε να υπολογίσουμε και την οικονομία μας και τον τουρισμό. Να μην κλειστεί κανένας μέσα, να απολαύσουμε τις θάλασσες μας, το καλοκαίρι μας, αλλά να αποφύγουμε τους συνωστισμούς είτε στα πανηγύρια, είτε σε θρησκευτικές τελετές, σε κηδείες και λιτανείες», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στις επικρίσεις πολιτών ότι η Κυβέρνηση θέλει «να κλείσει στα σπίτια τους Έλληνες, για να κάνουν τα μπάνια τους οι τουρίστες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας εάν είναι πιθανή νέα μεγάλη έξαρση τον χειμώνα, «σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown δεν μπορούμε να οδηγηθούμε. Όλες οι χώρες, και σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, προχωρούν σε τμηματικά μέτρα. Εμείς έχουμε και δεύτερο σχέδιο και τρίτο και άλλα πλάνα για να αντιμετωπιστεί κάθε κατάσταση».

Πρώτο κρούσμα στην Πάρο

Την ίδια ώρα, το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Πάρο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Πρόκειται για Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στο νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ