ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Πού εντοπίζονται

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Πού εντοπίζονται
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 27 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3910, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

1051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή της επιδημιολογικής έκθεσης έχει ως εξής:

- τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

- πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο
των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 391773 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6067 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42814 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

Μητσοτάκης: Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και αποφυγή συναθροίσεων

H εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα του τουρισμού

Σημειώνεται πως η σύσκεψη στο Μαξίμου έρχεται την ώρα που καθημερινά καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, πολλά εκ των οποίων αφορούν τουρίστες.

Ήδη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε:

  • Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
  • Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Ακόμη, οι έλεγχοι στον Προμαχώνα έχουν εντατικοποιηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ