ΕΛΛΑΔΑ

Π. Γαργαλιάνος: Ιδιαίτερη ανησυχία για τα εγχώρια «ορφανά» κρούσματα

Π. Γαργαλιάνος: Ιδιαίτερη ανησυχία για τα εγχώρια «ορφανά» κρούσματα
ΑΠΕ ΜΠΕ

Την ανησυχία των επιστημόνων για την αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19, εξέφρασε ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την απόλυτη ανάγκη για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 -εγχώριων και εισαγόμενων- και αύξηση νοσηλειών, που σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα».

Απευθύνουν έκκληση για το αυτονόητο προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς. Να «πατήσουμε φρένο» στις συναθροίσεις και να εντείνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είμαστε στο σημείο στο οποίο έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια "ορφανά" κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για το νέο κορωνοϊό.

Πρόσθεσε δε, ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», ανέφερε ο Π. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

Το τρίπτυχο της ανησυχίας

«Η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα που αφορά και τα εισαγόμενα και τα "ορφανά" κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν σχέση με ταξίδια και επιβεβαιωμένα κρούσματα και το γεγονός της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς Covid-19, με κάποιους ασθενείς να νοσούν βαριά -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι-, μας ανησυχεί ιδιαίτερα», επισήμανε ο Π. Γαργαλιάνος.

Εξηγεί ότι «έχουμε και αύξηση κρουσμάτων και αύξηση νοσηλειών και αύξηση βαριών περιστατικών και αν το συνδυάσουμε αυτό με την αύξηση των περιστατικών στα βόρεια σύνορα μας, χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από εμάς τους Έλληνες, μας ανησυχεί ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε πώς εξελίσσεσαι η επιδημία και αναλόγως αυτής τι άλλα μέτρα μπορούμε να πάρουμε».

Ο ιός επιταχύνει το ρυθμό του

Μη υπάρχοντος αποτελεσματικού σε μεγάλο ποσοστό φαρμάκου, μη υπάρχοντος εμβολίου, έχουμε δύο όπλα, είπε ο Π. Γαργαλιάνος.

«Οι υγειονομικοί έχουν την γνώση για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσησης και ο κόσμος την προφύλαξη. Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα τότε θα αρχίσουμε να βιώνουμε προβλήματα, όπως βιώνει τώρα το Ισραήλ και άλλες χώρες. Ο ιός παγκοσμίως αντί να επιβραδύνει, επιταχύνει το ρυθμό του. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και μολύνονται καθημερινά και δυστυχώς αυξάνονται και οι θάνατοι σε πολλές χώρες. Αυτό είναι ανησυχητικό».

Εκτεταμένη χρήση μάσκας

Σταθερή θέση της επιτροπής, εξηγεί ο Π. Γαργαλιάνος είναι ότι «με βάση τα επιστημονικά δεδομένα παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνει πολύ πιο εκτεταμένη, ειδικά σε κλειστούς χώρους». Επιπλέον τονίζει την αναγκαιότητα υπενθύμισης στους πολίτες τήρησης των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού. «Σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει «ήταν και η απαγόρευση των πανηγυριών, διότι πολλά άτομα που συγχρωτίζονται σε χώρους ακόμα και ανοιχτούς έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας σημαντικό».

Προσθέτει ότι η σύσταση για την χρήση μάσκας αγνοείται, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις η μάσκα φοριέται με λάθος τρόπο, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση της προστασίας.

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι άνθρωποι ακόμα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν την φορούν ή δεν την φορούν σωστά. Δεν μπορεί να μένει ακάλυπτη η μύτη, είναι τραγικό αυτό».

Οι ειδικοί προτείνουν να επανέλθει η σύσταση για τη χρήση μάσκας και διευκρινίζει ότι η επιτροπή εισηγείται στην Πολιτεία μέτρα και αυτή αποφασίσει τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ένταση της ενημέρωσης και έκκληση για συμμόρφωση

Ο Π. Γαργαλιάνος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών και στην κατανόηση των μηνυμάτων για να μείνουμε ασφαλείς και να μειωθεί η διασπορά του ιού.

«Θέλουμε να καταλάβουν οι Έλληνες ότι δεν επιθυμούμε, ούτε θα γίνει lockdown. Θέλουμε όμως να πρυτανεύει η λογική, ώστε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Δεν είπαμε να μη βγούμε, δεν είπαμε να μη διασκεδάσουμε, όμως ένα βαθμό προσοχής πρέπει να τον έχουμε. Δεν γίνεται να αγνοούμε τις συστάσεις για τη χρήση μάσκας, να την αφήνουμε να κρέμεται ή να αφήνουμε ακάλυπτη τη μύτη».

Η διαπίστωση ότι οι ευπαθείς ομάδες και η τρίτη ηλικία έχουν πάρει το μήνυμα και έχουν προφυλαχθεί καταγράφεται στα θετικά, ωστόσο η συμπεριφορά του συνόλου θα παίξει καθοριστικό ρόλο. «Από ιατρική και κοινωνική πλευρά απευθύνουμε έκκληση συμμόρφωσης μέσα από την ψυχή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Γαργαλιάνος.

«Δεν είναι ωραίο ειδικά για εμάς τους Έλληνες να εφαρμόσουμε ένα είδος ιδιότυπου ρατσισμού του ισχυρού έναντι του αδυνάτου, του ηλικιωμένου έναντι του νέου. Το γνωρίζουμε ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει βαριά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη για τους γύρω του. Στην κοινωνία αυτή δεν ζούμε μόνοι μας. Η δαρβίνειος επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ, δηλαδή η επικράτηση του ισχυρού. Ο Έλληνας έχει την ιδιαίτερη ευαισθησία αρκεί να μας ακούσει και πάνω απ' όλα να καταλάβει ότι δεν έχουμε κανένα πατερναλιστικό ύφος, ότι εσύ θα κάνεις αυτό». Σαφώς, προσθέτει, τα μηνύματα πρέπει να αγγίζουν τις καρδιές των νέων ανθρώπων και η ενημέρωση πρέπει να ενταθεί, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με συνεχή προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

Εμβόλιο Οξφόρδης

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζήτησε το σχόλιο του Π. Γαργαλιάνου για τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από έρευνες που διεξάγει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Φαίνεται πολλά υποσχόμενο και κατά μεγάλη πιθανότητα θα προχωρήσει. Τώρα από εκεί και πέρα θα προκύψουν θέματα διαθεσιμότητας διότι η ζήτηση θα είναι παγκόσμια. Αν λοιπόν τα πράγματα οδεύσουν όπως τα υπολογίζουμε, εκτιμούμε ότι το 2021, αρχή, θα έχουμε δυνατότητα εμβολίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα εργοστάσια παραγωγής θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ