ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης για εμβόλιο Οξφόρδης: Μοιάζει έτοιμο να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό

Μαγιορκίνης για εμβόλιο Οξφόρδης: Μοιάζει έτοιμο να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό
AP Photo/Sakchai Lalit

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σχετικά με την παρασκευή εμβολίου που θα καταπολεμήσει τον φονικό ιό.

Ως πολύ ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των βρετανικών ερευνών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το εμβόλιο μοιάζει να έχει τα στοιχεία που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά στη διαθεσιμότητά του, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμες περίπου δύο δισ. δόσεις, ενώ η τιμή του θα είναι χαμηλή.

«Κλείσαμε τη στρόφιγγα»

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τον Ιούλιο, συγκριτικά με τον Ιούνιο.

«Αν συνεχιστεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων, σημαίνει ότι κλείσαμε μια στρόφιγγα κρουσμάτων και ότι δεν είμαστε τόσο κοντά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού» εξήγησε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που λήφθηκαν στις ελληνικές συνοριακές διαβάσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ο κ. Μαγιορκίνης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ διαφορετικό προφίλ, καλύτερο, επιδημιολογικά από τις γειτονικές της χώρες.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επέλθει εκ νέου ολικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα συστήνεται πιο έντονα η χρήση της μάσκας ενώ θα υπάρξει μείωση πυκνότητας κόσμου σε χώρους και μέσα.

«Αλλά ακόμα δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ