ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολή στο Καστελόριζο: Οι εξελίξεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου στο επίκεντρο

Αποστολή στο Καστελόριζο: Οι εξελίξεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου στο επίκεντρο

Μια ήρεμη, ειδυλλιακή κατάσταση επικρατεί σήμερα στο Καστελόριζο, όπως και τις προηγούμενες μέρες άλλωστε, με τη διαφορά ότι το θέμα της συζήτησης στα καφενεία και στις παρέες σήμερα είναι οι χθεσινοβραδινές ειδήσεις για τη σταδιακή απόσυρση του τουρκικού στόλου.

Ο κόσμος εδώ συζητά τις τελευταίες εξελίξεις και αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνει η απόσυρση μεν των τουρκικών σκαφών αλλά και η παραμονή του ωκεανογραφικού Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης νότια του Καστελόριζου με απόσυρση κάποιων τουρκικών πλοίων, αλλά το Oruc Reis παραμένει στο αγκυροβόλιό του στην Αττάλεια.

Υπήρξε μάλιστα και ένα περίεργο tweet από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον το οποίο έλεγε ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό ξεκίνησε έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, κάτι που θεωρητικά και πρακτικά ανέτρεπε τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Το tweet όμως λίγο αργότερα αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε με ένα άλλο που είναι επανάληψη της αρχικής ανακοίνωσης της Τουρκίας για την navtex στην περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Ότι και να σημαίνει αυτό, τα ελληνικά πλοία και ο ελληνικός στρατός παραμένουν σε επιφυλακή και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρεί ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μόνο όταν οι στόλοι επιστρέψουν στους ναυστάθμους τους.

Εμείς πολύ νωρίς το πρωί βγήκαμε με μια βάρκα στα ανοιχτά κοντά στην θαλάσσια οριογραμμή, διακρίναμε μια τουρκική ακταιωρό κοντά στις βραχονησίδες ανατολικά του Καστελόριζου που είναι εντός των τουρκικών ορίων, η οποία παρακολουθείτο από το ελληνικό λιμενικό και άλλη μία πιο κοντά στο λιμάνι του Κας.

Στο Καστελόριζο τώρα για τους λιγοστούς τουρίστες που παραμένουν η ζωή κυλά σε ρυθμούς διακοπών, συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμά τους ή καλύτερα την καθημερινότητά τους χωρίς πρόγραμμα, παίρνουν τα βαρκάκια από το λιμάνι και πηγαίνουν για μπάνιο στο νησάκι του Αϊ Γιώργη ή στην Μπλε Σπηλιά χωρίς να δίνουν σημασία στην ειδησεογραφία.

Για τους κατοίκους το θέμα συζήτησης εκτός από τα χθεσινοβραδινά είναι φυσικά και ο τουρισμός καθώς περιμένουν ξανά τις αφίξεις τουριστών σε μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη περίοδο λόγω κορωνοϊού.

Πριν από λίγη ώρα έφτασε στο νησί το πλοίο Σταύρος που κάνει τη γραμμή Ρόδος-Καστελόριζο και είναι δωρεάν για όλους τους επιβάτες και αποβίβασε όπως διαπιστώσαμε από κοντά περίπου στα 50 άτομα, κάτι που δείχνει ότι σταδιακά επανέρχεται η κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ