ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο όραμα για το ΕΣΥ: Εξοικονόμηση πόρων & φροντίδα για τον ασθενή

Το νέο όραμα για το ΕΣΥ: Εξοικονόμηση πόρων & φροντίδα για τον ασθενή
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Την ανάγκη για ένα νέο όραμα και ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με βελτιωμένη ποιότητα φροντίδας για τον ασθενή και μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων για το Κράτος, ανέδειξε η νέα Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) Greece και Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, κυρία Agata Jakoncic, στη διάρκεια του συνεδρίου του Economist υπό τον τίτλο: «The Silver Tsunami: «Το ασημένιο τσουνάμι: Ξεπερνώντας τα κύματα της γήρανσης του πληθυσμού στη σκιά της Covid-19 - Overcoming the waves of an ageing population in the shadow of Covid-19», που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στο Grand Resort Lagonissi.

Η κυρία Jakoncic, αναφέρθηκε στην ανάγκη, να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα χρηματοδότησης όπου το κράτος θα ξοδεύει λιγότερα, ο ασθενής θα ξοδεύει λιγότερα, οι εταιρείες θα έχουν προβλέψιμα καθαρά έσοδα και τα αποτελέσματα στην Υγεία θα είναι καλύτερα. Με λίγα λόγια ζήτησε ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να ανθίσει η υγεία και οι ανάγκες των ασθενών.

Και η πρόεδρος του θεσμικού οργάνου των μεγάλων ερευνητικών εταιρειών, τάχθηκε όπως και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας- ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ- υπέρ της ανάγκης για πρόληψη αλλά και για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα στην υγεία. Άλλωστε η Ελλάδα απέδειξε σε όλο τον κόσμο (και επαινείται μάλιστα διεθνώς), ότι μπορεί να διαχειρισθεί μία σοβαρή υγειονομική κρίση όπως η πανδημία του COVID 19.

Σε αυτή την κρίση, η χώρα έδωσε το παράδειγμα επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις συστάσεις των ειδικών, προχωρώντας με ψηφιακή καινοτομία και τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που βασίζονται σε δεδομένα και μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην υγεία, με όφελος για την κοινωνία, τόνισε η πρόεδρος του PIF.

Η κυρία Jakoncic, μίλησε επίσης για επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί μια προσέγγιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην πολιτική υγειονομικής περίθαλψης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο σύστημα που υπήρχε κατά την προ-COVID εποχή ή κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προτείνοντας ένα νέο όραμα υγειονομικής περίθαλψης.

Το νέο όραμα και οι άξονές του

Το όραμα αυτό για ένα νέο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που θα χρειάζεται λιγότερους πόρους από το Κράτος και θα παράγει καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, εδράζεται σε τέσσερις βασικές αρχές:

  • Πρώτον, μια ολιστική προσέγγιση με έμφαση στη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.
  • Δεύτερον, ένα συνεκτικό σχέδιο για την καταπολέμηση των υγειονομικών ανισοτήτων, ιδιαίτερα σε σχέση με κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.
  • Τρίτον, έμφαση σε πολιτικές που βασίζονται σε στοιχεία. Η εισαγωγή ψηφιακών λύσεων και η αξιοποίηση δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούν να οικοδομήσουν ένα οικοσύστημα ανάλυσης δεδομένων που μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε διεθνές κέντρο αριστείας.
  • Τέταρτον, την ύπαρξη ισχυρής βούλησης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ελαχιστοποιούν τις στρεβλώσεις στην αγορά και προωθούν μια προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή.

Εξοικονόμηση 100 εκατ. σε συμμετοχές ασθενών

Με την εφαρμογή των κατάλληλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να επιτευχθεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει ετησίως περίπου 0,5 δισ. λιγότερα σε δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από τις τρέχουσες δαπάνες του, αποδίδοντας καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών. Το όφελος θα ήταν σημαντικό και για τους ασθενείς, καθώς θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. σε συμμετοχές ασθενών.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 1 έτος συνδέεται με το 4% του ΑΕΠ.

Έτσι θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη

Πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μείωναν την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τα επόμενα τρία χρόνια, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Ένα οικοσύστημα βασισμένο σε δεδομένα, όπως δεδομένα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, δεδομένα αποτελεσμάτων ασθενών από μητρώα, «πραγματικά δεδομένα» (real-world evidence, RWE) και κλινικές δοκιμές, που μπορούν να επιτρέψουν επιλογές πολιτικών υγείας σχετικά με την κατανομή πόρων και τον έλεγχο του όγκου.
  • Η ενίσχυση των δυνατοτήτων του δημόσιου τομέα μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικούς ελέγχους όγκου και συμφωνίες διαπραγμάτευσης που θα μπορούσαν να καθορίσουν τον όγκο και την αξία της αποζημιουμένης φροντίδας.
  • Οι αποτελεσματικές διαδικασίες Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ) μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε νέο φάρμακο θα έχει απόφαση αποζημίωσης εντός ενός έτους από την έγκρισή του, έτσι ώστε οι Έλληνες ασθενείς να μην στερούνται των καινοτομιών που χρειάζονται.

Να σημειώσουμε, ότι to PhRMA Innovation Forum (PIF) εκπροσωπεί σήμερα 26 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας καινοτομίας και ανάπτυξης, που αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από €90 εκατ. σε επενδύσεις στην Ελλάδα, απασχολώντας 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το θεσμικό αυτό όργανο, υπογραμμίζει εμφατικά, την αξία της καινοτομίας στην φαρμακευτική και υγειονομική αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ