ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος για χρήση μάσκας στις εκκλησίες: Θα υπακούσουμε, αν οι ειδικοί το συνιστούν

Ιερώνυμος για χρήση μάσκας στις εκκλησίες: Θα υπακούσουμε, αν οι ειδικοί το συνιστούν
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε δηλώσεις για το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις εκκλησίες στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού, καθώς και της επαναλειτουργίας της Παναγίας Σουμελά, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος τάχθηκε υπέρ της χρήσης προστατευτικής μάσκας στους ναούς λέγοντας πως «αν οι ειδικοί μας το συνιστούν, πρέπει να κάνουμε υπακοή». «Χρειάζεται όμως εδώ μία εξήγηση, η οποία έχει έναν κοινωνικό αντίκτυπο», συνέχισε, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

«Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις; Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα»

«Δεν είναι δυνατόν στα κομμωτήρια, στις πλαζ -όπου γίνονται συναθροίσεις- να μην επιβάλλονται τέτοια μέτρα και να επιβάλλονται στον χώρο της εκκλησίας», υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

«Εμείς λοιπόν θα υπακούσουμε σε αυτό που θα μας πουν οι ειδικοί».

«Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση»

Αναφορικά με επαναλειτουργία της εμβληματικής μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, την οποία ανακοίνωσε πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, σημείωσε:

«Ο Ενρτογάν βρίσκεται σε δεινή θέση πολιτική. Είναι πανέξυπνος και ξέρει να χρησιμοποιεί παιχνίδια πάρα πολλά. Επομένως, ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι και αυτό. Αν θέλουμε να πάμε λίγο βαθύτερα διερωτώμεθα: Πάει να μαλακώσει λίγο τη δυσμένεια που υπάρχει στον κόσμο γι’ αυτό που έγινε, το βάρβαρο στην Αγία Σοφία και έρχεται να το μαλακώσει με τον προσφορά της ελευθερίας, για λειτουργία, στην Μονή Σουμελά; Αυτό είναι ένα ερώτημα».

«Είναι άλλο το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από εκείνο της εκκλησίας Σουμελά. Αυτή είναι μια εκκλησία που έχει καταστραφεί, ένα μοναστήρι το οποίο αναστηλώνεται τώρα και αναστηλώνεται -όπως ξέρετε- όχι με χρήματα της Τουρκίας. Αναστηλώνεται με χρήματα που διατίθενται από διαφόρους. Επομένως ένα από τα παιχνίδια του είναι και αυτό», σημείωσε.

«Η πορεία των πραγμάτων θα μας δείξει και θα μας αποδείξει γιατί το έκανε», κατέληξε στην δήλωσή του στο OPEN TV, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ