ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τελευταία μέρα όρθιοι σε μπαρ - Όσα αλλάζουν από Δευτέρα

Κορωνοϊός: Τελευταία μέρα όρθιοι σε μπαρ - Όσα αλλάζουν από Δευτέρα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Kostas Tsironis

Η τελευταία θα είναι η σημερινή ημέρα για τους όρθιους στα μπαρ ενόψει των νέων μέτρων ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης που τίθενται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ - εστιατόρια, καφέ - μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Παράλληλα, επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας.

Εξαίρεση αποτελούν οι πελάτες των χώρων εστίασης και ιατρικών περιπτώσεων, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και παιδιά κάτω των 3 ετών. Ακόμη γίνεται αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Τα νέα μέτρα

Μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής:

  • Από 1 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, με εξαίρεση τους χώρους εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα.
  • Από 1 έως 15 Αυγούστου αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία και γηροκομεία. Στα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός με ειδική άδεια. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού.
  • Από 3 έως 9 Αυγούστου ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε κλαμπ και μπαρ
  • Παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος Αυγούστου
  • Θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων και κηδειών μέχρι και τις 15 Αυγούστου
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις
  • Επεκτείνεται ο περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, έως και την 31η Αυγούστου
  • Παρατείνεται έως 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων για Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ