ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 77 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Στους 210 οι νεκροί

Κορωνοϊός: 77 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Στους 210 οι νεκροί
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 77 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα εκ των οποίων τα οκτώ εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1.303 (27,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε εδώ την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 10 κρούσματα είναι «εισαγόμενα» και εντοπίζονται σε πύλες ελέγχου και από τεστ όπου οι τουρίστες προσήλθαν αυτοβούλως.

Παράλληλα, καταγράφηκαν:

  • 28 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • εννιά στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
  • επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.
  • τέσσερα (4) στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
  • πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
  • τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους πλοίων

Υποχρεωτική είναι από αύριο, Τρίτη, και μέχρι την 18η Αυγούστου η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πλοίων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την τακτική ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκου Χαρδαλιά.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις εβδομαδιαίως και πως όσοι εργάτες γης εξέρχονται από τη χώρα μας δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

«Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων, κυρίως στα αστικά κέντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση τονίζοντας πως η χώρα μας έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες ενώ παράλληλα τόνισε πως το σύστημα υγείας δεν δέχεται προς ώρας σημαντική πίεση.

«Πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες. Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας. Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορωνοϊό. Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα. Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

«Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020».

«Κύρια πηγή ανησυχίας για τη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντας άδεια διαμονής και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς» τόνισε ο κ. Πέτσας, και συμπλήρωσε:

«Έναντι αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης: καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Ταυτόχρονα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα. Ήδη από την Παρασκευή κρίθηκε επιβεβλημένο μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αφορούν: την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Αυγούστου σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας ενώ εξαιρούνται οι χώροι εστίασης.

Την αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων όπως τα γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων όπως οι άστεγοι και πρόσφυγες, και νοσοκομεία. Τη θέσπιση ορίου εκατό ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών. με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Την απαγόρευση από σήμερα έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.

Την παράταση της απαγόρευσης, έως τις 31 Αυγούστου, των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων, των μέτρων τήρησης αποστάσεων σε παραλίες, των μέτρων προστασίας σε επαγγελματικά τουριστικά πλοία. των μέτρων προστασίας στα ΚΥΤ και των μέτρων τήρησης αποστάσεων.

Και τέλος, την παράταση μέχρι τις 15 Αυγούστου της αναστολής αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, της υποχρέωσης για αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και των μέτρων που εφαρμόζονται στα χερσαία σύνορα της χώρας».

Τα «όπλα» στη φαρέτρα της κυβέρνησης

Μετά την επιβολή του μέτρου της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, αποκλείοντας ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, την πιθανότητα νέου γενικού lockdown.

Αντίθετα, πιθανό θεωρείται ένα «lockdown» στη μεταμεσονύχτια διασκέδαση, καθώς αρκετές είναι οι φωνές που εισηγούνται να κλείνουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα όλα τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Η πιθανότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι η έξαρση των κρουσμάτων συνοδεύεται το τελευταίο διάστημα με τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών και την διαπίστωση ότι νέες και νέοι σε μεγάλο βαθμό δείχνουν αδιαφορία για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στην τηλεόραση του Open, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας, παραδέχτηκε ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργείας των νυχτερινών κέντρων είναι μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο «τραπέζι».

Ερωτηθείς για το αν έχει γίνει συζήτηση για την ώρα ο κ. Σύψας είπε ότι αυτά μπορεί να οριστεί να κλείνουν «στις 23:00 ή 00:00…».

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα».

«Η κυβέρνηση δεν είχε εφησυχασμό σε κανένα σημείο, είναι μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση… Κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει, πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή» προειδοποίησε.

Τα σενάρια με τα σχολεία

Με όλα τα παιδιά στην τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, ενδεχομένως μάσκες και διαφορετικά διαλείμματα, θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία, στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν εκείνες τις ημέρες.

Σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοσθεί το δεύτερο σενάριο, που προβλέπει την εκ περιτροπής, προσέλευση των μαθητών στις τάξεις, μέρα παρά μέρα, και τη διδασκαλία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση) τις υπόλοιπες ημέρες.

Τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης θα ισχύουν ωστόσο και στο δεύτερο αυτό σενάριο.

Ένα ακόμα στοιχείο που αξιολογεί το υπουργείο Παιδείας είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μεγάλου κύματος της νόσου τον ερχόμενο χειμώνα, πράγμα που θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα νέο κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Κατά συνέπεια, μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αξιοποιηθεί ο χρόνος για την κάλυψη μεγάλου μέρους της ύλης των μαθημάτων που έχει καθορίσει το υπουργείο Παιδείας.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα για παραβάτες που αψηφούν τις οδηγίες για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η οποία πλέον επεκτείνεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την τήρηση των μέτρων στα ΜΜΜ, η Τροχαία «σαρώνει» τους κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και τις γραμμές αστικών συγκοινωνιών σε συνεργασία με ΟΑΣΑ, καθώς και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των χθεσινών ελέγχων της Τροχαίας, από τις 459 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν 22 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 19 ήταν για τη μη χρήση μάσκας σε αστικά λεωφορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ