ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή για τον κορωνοϊό: Τα «όπλα» της κυβέρνησης εάν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων

Σε επιφυλακή για τον κορωνοϊό: Τα «όπλα» της κυβέρνησης εάν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι για παραβάτες των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα ή εφαρμόζονται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές της για λήψη επιπλέον μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις.

Μετά την επιβολή του μέτρου της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, αποκλείοντας ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, την πιθανότητα νέου γενικού lockdown.

Αντίθετα, πιθανό θεωρείται ένα «lockdown» στη μεταμεσονύχτια διασκέδαση, καθώς αρκετές είναι οι φωνές που εισηγούνται να κλείνουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα όλα τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα. Η πιθανότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι η έξαρση των κρουσμάτων συνοδεύεται το τελευταίο διάστημα με τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών και την διαπίστωση ότι νέες και νέοι σε μεγάλο βαθμό δείχνουν αδιαφορία για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στην τηλεόραση του Open, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας, παραδέχτηκε ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργείας των νυχτερινών κέντρων είναι μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο «τραπέζι». Ερωτηθείς για το αν έχει γίνει συζήτηση για την ώρα ο κ. Σύψας είπε ότι αυτά μπορεί να οριστεί να κλείνουν «στις 23:00 ή 00:00, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα». Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι ανέφερε πως «υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα».

«Η κυβέρνηση δεν είχε εφησυχασμό σε κανένα σημείο, είναι μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση… Κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει, πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή» προειδοποίησε.

Τα σενάρια με τα σχολεία

Με όλα τα παιδιά στην τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, ενδεχομένως μάσκες και διαφορετικά διαλείμματα, θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία, στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή ειδικών με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν εκείνες τις ημέρες.

Σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοσθεί το δεύτερο σενάριο, που προβλέπει την εκ περιτροπής, προσέλευση των μαθητών στις τάξεις, μέρα παρά μέρα, και τη διδασκαλία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση) τις υπόλοιπες ημέρες. Τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης θα ισχύουν ωστόσο και στο δεύτερο αυτό σενάριο.

Ένα ακόμα στοιχείο που αξιολογεί το υπουργείο Παιδείας είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου μεγάλου κύματος της νόσου τον ερχόμενο χειμώνα, πράγμα που θα οδηγούσε αναγκαστικά σε ένα νέο κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Κατά συνέπεια, μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αξιοποιηθεί ο χρόνος για την κάλυψη μεγάλου μέρους της ύλης των μαθημάτων που έχει καθορίσει το υπουργείο Παιδείας.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και καταστήματα για παραβάτες που αψηφούν τις οδηγίες για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η οποία πλέον επεκτείνεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την τήρηση των μέτρων στα ΜΜΜ, η Τροχαία «σαρώνει» τους κεντρικούς σταθμούς μετεπιβίβασης μετρό, ΗΣΑΠ, στάσεις αστικών λεωφορείων και τις γραμμές αστικών συγκοινωνιών σε συνεργασία με ΟΑΣΑ, καθώς και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των χθεσινών ελέγχων της Τροχαίας, από τις 459 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν 22 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 19 ήταν για τη μη χρήση μάσκας σε αστικά λεωφορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ