ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα με φόντο αυξημένα κρούσματα και πολιτικές αντιδράσεις

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα μέτρα με φόντο αυξημένα κρούσματα και πολιτικές αντιδράσεις
AP Photo/Yorgos Karahalis

Ξεκάθαρη είναι η αυξητική τάση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς και η διασπορά του ιού στα μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τις ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Τους 210 έφθασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από επιπλοκές της νόσου Covid-19 καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέληξαν άλλοι δύο ασθενείς. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το ίδιο διάστημα, τα κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 77, ενώ 13 πλέον ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Χαρακτηριστικό της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι το γεγονός πως ανακοινώθηκαν 28 νέες μολύνσεις στην Αττική, εννέα στο Έβρο, επτά στη Θεσσαλονίκη και πέντε στην Κέρκυρα.

Στη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, από την Τρίτη 4 Αυγούστου μέχρι και τις 18 Αυγούστου, ενώ παρατείνεται έως και τις 15 Αυγούστου η απόφαση για τους εργάτες γης που βγαίνουν από τη χώρα να μην έχουν δικαίωμα εισόδου «μέχρι νεωτέρας».

Πιθανό θεωρείται ένα «lockdown» στη μεταμεσονύχτια διασκέδαση, καθώς αρκετές είναι οι φωνές που εισηγούνται να κλείνουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα όλα τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

Η πιθανότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι η έξαρση των κρουσμάτων συνοδεύεται το τελευταίο διάστημα με τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών και την διαπίστωση ότι νέες και νέοι σε μεγάλο βαθμό δείχνουν αδιαφορία για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Εκτός κυβερνητικού πλάνου ένα δεύτερο lockdown

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, 'Αρμιν Λάσετ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την έγκαιρη αντιμετώπισή της, υπογραμμίζοντας:

«Δεν μπορούμε πια να πάμε σ' ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας»

H κυβερνητική διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις με την πρόσφατη απόφαση για αύξηση της πληρότητας στα πλοία να «προσκρούει» στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα την χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλη», κάνοντας λόγο για πρόκληση από πλευράς κυβέρνησης να επικαλείται την ατομική ευθύνη. Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μπαλώματα», έλλειψη προετοιμασίας και εφησυχασμό, εκτιμώντας ότι το πλεονέκτημα του Απριλίου αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κινδυνεύει να χαθεί.

77 νέα κρούσματα - Μόλις 10 εισαγόμενα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 77 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα εκ των οποίων τα οκτώ εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1.303 (27,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 10 κρούσματα είναι «εισαγόμενα» και εντοπίζονται σε πύλες ελέγχου και από τεστ όπου οι τουρίστες προσήλθαν αυτοβούλως.

Πιο αναλυτικά:

  • 28 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • εννιά στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
  • επτά (7) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.
  • τέσσερα (4) στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
  • πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
  • τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
  • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
  • δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους πλοίων

Υποχρεωτική είναι μέχρι και την 18η Αυγούστου η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πλοίων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την τακτική ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκου Χαρδαλιά.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται τρεις τηλεδιασκέψεις εβδομαδιαίως και πως όσοι εργάτες γης εξέρχονται από τη χώρα μας δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

«Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων, κυρίως στα αστικά κέντρα» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ