ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Νέα μέτρα: Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς - Πότε τίθενται σε ισχύ

Κορωνοϊός – Νέα μέτρα: Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς - Πότε τίθενται σε ισχύ
INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και μπορεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή να είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να διατηρηθεί έτσι», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτατκτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

«Αυτή τη στιγμή δεν ξαναγυρνάμε σε καθημερινή ενημέρωση. Εάν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, τότε θα σημαίνει πως τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει», είπε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Δεκαπενταύγουστου, λέγοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε όλοι», και ανακοίνωσε τα εξής νέα μέτρα:

  • Απαγόρευση εισόδου από τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου και καθημερινά από τις 11:00 έως τις 07:00 της επομένης η διέλευση από την Κακαβιά.
  • Από την ερχόμενη Κυριακή 9 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία θα υπόκειται σε καραντίνα επτά ημερών.
  • Περιορισμός του αριθμού των κοινωνικών εκδηλώσεων, με μέγιστο αριθμό τα 100 άτομα, σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες έως τις 31 Αυγούστου.
  • Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε βιομηχανίες, σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς της Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
  • Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

«Έκρηξη» διασποράς με 121 νέα κρούσματα στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Από το σύνολο των 4.855 κρουσμάτων, τα 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 45 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ