ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση μάσκας

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση μάσκας
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Την ανάγκη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας υπό τον ορατό κίνδυνο για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα.

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών», είπε ο κ. Τσιόδρας στην έκτακτη αυτή ενημέρωση και πρόσθεσε:

«Κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα μας, ήρθα να μιλήσω ως εκπρόσωπος για θέματα του υπουργείου Υγείας».

Η χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.

«Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις - Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «το μήνυμα πλέον για τη μάσκα είναι διπλό:

«Φοράω τη μάσκα για να προστατέψω τον άλλο, αλλά και για να προστατέψω τον εαυτό μου από τους άλλους».

Όπως είπε, παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα και αναφέρθηκε στα κρούσματα στη βιομηχανία κρέατος στην Καβάλα, στην εστία σε εστιατόριο μπαρ στον Βόλο, αλλά και στους γάμους, 45 στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες.

«Αυτό οφείλεται και πάλι στην αύξηση ελέγχων, τον έλεγχο ταξιδιωτών που συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών, ανθρώπων που στην καραντίνα δεν ελέγχονταν».

Μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε πως από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.

«Έκρηξη» διασποράς με 121 νέα κρούσματα στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Από το σύνολο των 4.855 κρουσμάτων, τα 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 45 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ