ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για γάμους, εξωτερικά σύνορα και κέντρα διασκέδασης

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για γάμους, εξωτερικά σύνορα και κέντρα διασκέδασης
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Νέα, αυστηρότερα μέτρα με σκοπό την περαιτέρω απότροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηηκε στο υπουργείο Υγείας για τη νόσο Covid 19.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς έρχονται ως συνέπεια των ιδιαίτερα αυξημένων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, αλλά και της ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων για την αύξηση των εγχωρίων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: «Άλμα» με 121 νέα κρούσματα - Ανησυχία και επαγρύπνηση

Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

Συνοριακοί έλεγχοι

  • Απαγορεύεται από την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 07:00 η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11:00 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα εγκαθίσταται στον συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων, με τη συμμετοχή υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και του ΕΟΔΥ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωση η οποία και θα ελέγχεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στο PLF, το οποίο είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει οποιοσδήποτε μπει στη χώρα.

Κοινωνικές εκδηλώσεις

  • Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες) έως τις 31/8. Το όριο αφορά τόσο στο χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.

Έλεγχοι σε βιομηχανίες τροφίμων

  • Θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και σε συνεννόηση με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας.
  • Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς του COVID-19 εντάσσεται για την επίβλεψη του τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και ο ΕΦΕΤ προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ορθών μηχανικών πρακτικών.

Κέντρα διασκέδασης και μπαρ

  • Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πλοία ανεξαρτήτως πυκνότητας επιβατών και απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίου.

Περαιτέρω υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό στις εξής περιπτώσεις:

-Χώρους γραφείων όπου υπάρχει επαφή με το κοινό (δημόσιους και ιδιωτικούς)

-ΜΜΜ

-Σούπερ μάρκετ

-Νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία

-Κομμωτήρια

-Ασανσέρ

-Καταστήματα λιανικής

-Εκκλησίες

Επίσης, υποχρεωτικά πρέπει να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε γυμναστήρια. Τέλος, υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς», διαμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ τόνισε ότι δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση. «Είμαστε σήμερα εδώ μιλώντας καθαρά όπως πάντα από την αρχή της πανδημίας, επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν, και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα. Η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος. Δεν είμαστε στον Μάρτιο, παρότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα - Στους 209 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ