ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού
AP Photo/Petros Giannakouris

Η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι ο ιός προσβάλλει διάφορους ιστούς και όργανα, ενώ ενδέχεται να αφήσει χρόνια προβλήματα σε αυτούς που αναρρώνουν.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής εκτίμησε πως «θα μπορούσαμε –αν δεν παίρναμε κανένα μέτρο– να μπαίναμε στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού και αυτή την εβδομάδα».

«Το γεγονός ότι ο διπλασιασμός των κρουσμάτων έχει χρειαστεί δύο βδομάδες για να συμβεί δείχνει ότι έχουμε καταφέρει τουλάχιστον μια επιβράδυνση, ελπίζω και ανακοπή της περαιτέρω αύξησης της επιδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας πως «είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή να μην παρεκκλίνουμε καθόλου από αυτά που έχουμε πει».

«Τώρα είναι η χρονική στιγμή που το παιχνίδι μπορεί να χαθεί ή να κερδηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση μάσκας και τις αναφορές των επιστημόνων ότι η μάσκα αρχικά δεν ήταν απαραίτητη αλλά ότι τώρα είναι απαραίτητη, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η εμπειρία που είχαμε από τη χρήση της μάσκας από άλλους κορωνοϊούς έδειχνε ότι η αποτελεσματικότητά της ήταν μέτρια, σε τέτοιο βαθμό που δεν δικαιολογούσε τη γενικευμένη χρήση της.

«Παρ’ όλα αυτά, τους τελευταίους μήνες βγήκαν μελέτες που χωρίς καμία αμφιβολία δείχνουν το πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση της εάν και εφόσον γίνει γνωστά. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χρήση της μπορεί να ανακόψει την ανάγκη για ένα lockdown την κάνει το καλύτερο υποκατάστατο ενός lockdown», τόνισε.

«Έκρηξη» διασποράς με 121 νέα κρούσματα στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Τα 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Από το σύνολο των 4.855 κρουσμάτων, τα 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 45 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ