ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Οι νέες εστίες υπερμετάδοσης, η διασπορά και το τοπικό lockdown

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Οι νέες εστίες υπερμετάδοσης, η διασπορά και το τοπικό lockdown
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η ολοφάνερη πλέον διασπορά του νέου κορωνοϊού σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, πέρα από την προφανή αναζωπύρωσή του στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αναγκάζει τις Αρχές να πάρουν αποφασιστικά μέτρα με στόχο τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. 

Η προειδοποίηση για τοπικά lockdown που είχε απευθεύνει αρκετές φορές στο παρελθόν η Πολιτική Προστασία φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα, αρχής γενομένης από τον Πόρο, όπου έκτακτα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ στον Πόρο, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 153 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.123, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.

Από το σύνολο, 1.370 (26,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.551 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα ο εντοπισμός κρουσμάτων κατά μήκος της χώρας ανησυχεί τις Αρχές. Η σταθερή παρουσία κάποιον περιοχών στον επιδημιολογικό χάρτη έχει θέσει σε συναγερμό ορισμένες κοινότητες, όπως για παράδειγμα την Κέρκυρα που μετρά σε επτά μόλις ημέρες πάνω από 23 κρούσματα αλλά και τη Χαλκιδική που μετρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 22 κρούσματα.

Κι ενώ το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα (40 κρούσματα χθες) και Θεσσαλονίκη (38 κρούσματα χθες), οι Αρχές εστιάζουν στους γάμους, τα πάρτι αλλά και τις επιμολύνσεις στα νοσοκομεία που θεωρούνται ως βασικοί «πυρήνες» διασποράς.

Χθες, ακόμη τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει «δώσει» περί τα 45 κρούσματα.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού.

Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες επιδημίας είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζόμενους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς, με τους 58 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Στις 31 Ιουλίου οι ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία ήταν 93. Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο

Mε βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Αργοσαρωνικού, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν την Πέμπτη τα πιο κάτω μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δεκαμελές ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα μέρες, από τις 06:00 της Παρασκευής 7 Αυγούστου έως και την ίδια ώρα της Κυριακής, 16 Αυγούστου.

ρων στους χώρους εποπτείας του.

Σε επιφυλακή η Κ. Μακεδονία - Τα 18 μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έθεσε, την Πέμπτη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης αποφάσισε, επίσης, την επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας και της διαρκούς συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην ΠΚΜ, αλλά και δέσμη 18 μέτρων που ισχύουν από σήμερα για τη θωράκιση της περιοχής.

«Μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, θέτουμε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επαναφέρουμε την 24ωρη λειτουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία θα τελεί σε καθεστώς διαρκούς συνεδρίασης», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος προήδρευσε σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, παρουσία των έξι Γενικών Διευθυντών, του Εκτελεστικού Γραμματέα και της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ.

Τα μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

  1. Eξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ηλεκτρονικό τρόπο και με φυσική παρουσία των πολιτών μόνο κατόπιν ραντεβού,
  2. Tοποθέτηση προστατευτικών χωρισμάτων από Plexy Glass, όπου δεν υπάρχουν, σε θυρίδες εξυπηρέτησης κοινού,
  3. Tοποθέτηση σήμανσης και ειδικών αυτοκόλλητων που θα καταδεικνύουν τις αποστάσεις ασφαλείας, που πρέπει να τηρούνται από εργαζόμενους και πολίτες στις υπηρεσίες,
  4. Προσδιορισμό του αριθμού επισκεπτών που εισέρχονται στους χώρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αριθμό ανάλογο του χώρου εργασίας.
  5. Mε ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών θα τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των πολιτών και των εργαζομένων σε κάθε χώρο γραφείου.
  6. Παράταση όλων των προθεσμιών, που έχουν οριστεί αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έως 31-08-2020,
  7. Ενεργοποίηση τηλεφωνικού αριθμού για κάθε Γενική Διεύθυνση και σε κάθε μία από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις,
  8. Παράταση της δυνατότητας υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποδοχής από πλευράς υπηρεσιών, όλων των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τα οποία απαιτείται η κατάθεσή τους από τους πολίτες, προκειμένου να μη χρειάζεται να προσέρχονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
  9. Ενημέρωση για τις δυνατότητες εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης και επικοινωνίας των πολιτών με όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανάρτηση στην κεντρική ιστοσελίδα όλων των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών στοιχείων.
  10. Παράταση της αναστολής των δια ζώσης συνεδριάσεων όλων των Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Επιτροπής Ανάπτυξης, της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, της Μητροπολιτικής, Οικονομικής Επιτροπής και οποιασδήποτε άλλης επιτροπής, τα οποία θα συνεδριάζουν δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη.
  11. Εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι εποπτευόμενοι από την Περιφέρεια φορείς.
  12. Απομάκρυνση των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και εφαρμογή κάθε μέτρου προάσπισης της υγείας όλων των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως αυτά περιγράφονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
  13. Συνέχιση της διανομής μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας στους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.
  14. Απολύμανση των χώρων εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, όπου και όποτε παραστεί ανάγκη.
  15. Έλεγχος και καταγραφή των προσερχόμενων πολιτών σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
  16. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως αυτή επιβάλλεται από την σχετική νομοθεσία.
  17. Εντατικοποίηση των ελέγχων αρμοδιότητας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορoνοϊό (τήρηση αποστάσεων, χρήση ατομικών μέσων προστασίας) σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
  18. Επαναφορά της λειτουργίας σε 24ωρη βάση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, υπό το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία συμμετέχει ο Εκτελεστικός Γραμματέας και οι έξι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορoνοϊού και την ανάγκη περιορισμού της διασποράς του σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ