ΕΛΛΑΔΑ

«Μάχη» με τα βροχόνερα και τις λάσπες: Καρέ – καρέ οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια

«Μάχη» με τα βροχόνερα και τις λάσπες: Καρέ – καρέ οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια
CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Εγκλωβισμένοι άνθρωποι, ποτάμια νερού και λάσπης, κατεστραμμένα σπίτια και απόγνωση… Με αμείωτη ένταση συνεχίζονταν μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής οι απεγκλωβισμοί πολιτών στην Εύβοια, μετά από τις φονικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους πέντε νεκρούς και έναν αγνοούμενο.

Οι εικόνες που κατέγραψε στην περιοχή το CNN Greece είναι αποκαρδιωτικές…

Περιουσίες «πνίγηκαν» στη λάσπη, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και δεκάδες άνθρωποι κινδύνεψαν.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν πραγματική «μάχη» από τα ξημερώματα της Κυριακής για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια.

Πυροσβέστες ανέβηκαν με σκάλες σε ταράτσες κτηρίων για να βοηθήσουν πολίτες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και απεγκλωβισμοί από αέρος, καθώς η πρόσβαση από εδάφους ήταν αδύνατη.

Είναι ενδεικτικό ότι η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 500 κλήσεις για βοήθεια από την έναρξη της σφοδρής νεροποντής τα ξημερώματα.

Σε βίντεο του CNN Greece φαίνονται πολίτες να έχουν ανέβει πάνω σε μπουλντόζα για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Κάτοικοι σε απόγνωση προσπαθούν να περισώσουν ό,τι απέμεινε από τις περιουσίες τους, απομακρύνοντας από τα σπίτια τους τις λάσπες και τα βροχόνερα.

«Τέσσερις το πρωί ήρθα και απλώς έβρεχε. Και έξι το πρωί ξυπνάω και έχει δύο πιθαμές νερό. Ήρθε χείμαρρος τεράστιος» λέει στο CNN Greece κάτοικος της περιοχής Μπούρτζι, και συμπληρώνει:

«Πήρε αυτοκίνητα, πήρε σπίτια, πήρε τα πάντα… Πολλά άτομα έχουν εγκλωβιστεί».

Για ολική καταστροφή μιλούν και καταστηματάρχες της Εύβοιας, που μετά από το πλήγμα που δέχτηκαν λόγω του lockdown είδαν τις περιουσίες τους να «πνίγονται» στα λασπόνερα.

«Είμαστε τελειωμένοι» λέει στο CNN Greece ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Εύβοια μετά από τις πλημμύρες, καθώς το κατάστημά του υπέστη σοβαρές ζημιές από τα ορμητικά νερά.

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη»

Στην Εύβοια βρέθηκε την Κυριακή ο Νίκος Χαρδαλιάς για να συντονίσει από κοντά τις επιχειρήσεις διάσωσης.

«Είναι μια δύσκολη μέρα, έπειτα από μια δύσκολη νύχτα» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσθέτοντας πως δόθηκε μια «μεγάλη μάχη υπό δύσκολες συνθήκες».

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς -τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφέρει πως δόθηκε υπεράνθρωπος αγώνας από την Πυροσβεστική για να σωθούν ζωές.

«Απόλυτη καταστροφή»

«Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή» είχε πει νωρίτερα στο CNN Greece o δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και συνέχισε:

«Επιβεβαιώνεται ότι ένα βρέφος είναι νεκρό».

«Εφιαλτικές στιγμές»

«Είναι εφιαλτικές οι στιγμές που ζούμε»: με τα λόγια αυτά περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε το πρωί της Κυριακής στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές ενημερώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αύριο αναμένεται να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχείρησιακη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬

Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών. ‪

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ